Geen inzamelpunten taxussnoeisel, wel Taxus Taxi

De komende maanden is het weer tijd om Taxus te snoeien en het snoeisel in te zamelen voor de productie van taxol, het basisbestanddeel van de chemotherapie. Dat is dit jaar niet mogelijk bij gemeentelijke inzamelpunten, maar wel bij de Taxus Taxi.

De farmaceutische industrie die het snoeisel omzet in kankermedicijnen, wil vanaf dit seizoen precies weten waar het snoeisel vandaan komt. De organisatie Taxus voor Hoop zamelde vele kleine hoeveelheden snoeisel in op collectieve gemeentelijke inzamelpunten. Daardoor is het erg moeilijk om aan te geven waar het snoeisel precies vandaan komt.

Herkomst
Omdat vermelding van de herkomst een belangrijke eis is, en Taxus voor Hoop dit niet van alle locaties kan vermelden, is de organisatie in onderhandeling met de farmaceutische industrie om een certificaat per gemeente te verkrijgen. Omdat de certificering nog niet rond is, heeft de organisatie een tijdelijke stop op de inzameling van taxussnoeisel op gemeentelijke inzamelpunten ingesteld.

Taxus Taxi

Hoveniers kunnen hun snoeisel dit jaar wel aanbieden bij de Taxus Taxi. Deze organisatie komt het snoeisel, vanaf de hoeveelheid van een volle kruiwagen, ophalen. Voor verwerking tot medicijnen worden alleen de eenjarige scheuten van Taxus baccata gebruikt.

Het snoeisel mag een maximale lengte hebben van 20-30 centimeter. En alleen afkomstig zijn van een haag of struik die ieder jaar wordt gesnoeid. Bij een haag die niet ieder jaar gesnoeid wordt, ontstaat houtvorming waardoor het niet meer te gebruiken is. Ook hele taxusbomen of complete hagen worden niet opgehaald.

Voor het inzamelen zijn speciale opvangzeilen en Taxus-tassen beschikbaar. Deze kunt u afhalen bij Welkoop of Boerenbond. Vanaf maandag 4 juni is snoeisel aan te bieden bij de Taxus Taxi. Kijk hier voor meer informatie.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties