Geen mbo-wedstrijden Tuinaanleg in 2021

  Branchevereniging VHG besluit om vanwege de coronapandemie volgend jaar geen Nationale Wedstrijd Tuinaanleg op mbo-niveau te organiseren. Wel zullen er wedstrijden plaatsvinden voor het vmbo. Deze worden in het voorjaar van 2021 door VHG georganiseerd, in samenwerking met een aantal AOC’s.

  De coronapandemie raakt ook de beroepenwedstrijden. De verplaatste EuroSkills in Graz, die komende januari zou plaatsvinden, gaat definitief niet door. Ook WorldSkills, die aanstaande september in Shanghai zou worden gehouden, gaat niet door en wordt verplaatst naar 2022.

  VHG-directeur Egbert Roozen: „Hoe begrijpelijk ook vanwege corona, het is een enorme teleurstelling voor zowel onze nationaal kampioenen 2020 Guus Kanters en Thijs Janssen, als voor hun coaches en anderen die bij hun uitzending betrokken zijn. Guus en Thijs zijn echte ambassadeurs van ons groene vak. Wij hebben grote bewondering voor hen.”

  Wedstrijden Tuinaanleg voor vmbo

  De wedstrijden Tuinaanleg voor vmbo-leerlingen gaan wel door. De laatste jaren zijn deze Skills Talents-wedstrijden in samenwerking met de scholen georganiseerd door WorldSkills Netherlands (WSNL). VHG neemt nu bij wijze van pilot de trekkersrol van deze wedstrijden over en heeft de AOC’s aangeschreven met de vraag om mee te doen.

  Doorstroom naar mbo

  Het organiseren van deze regionale vmbo-wedstrijden past volgens Roozen perfect in de inspanningen van VHG rondom de Groene Hotspots. „Eén van de activiteiten in de hotspot is het bevorderen van de doorstroom vanuit het vmbo naar het Groene mbo. Deze wedstrijden zijn een mooie manier om het groene vak bij deze leerlingen onder de aandacht te brengen en hen kennis te laten maken met zowel het AOC als de groenbedrijven binnen de hotspot”.

  Het streven is om in overleg met WSNL te komen tot regionale wedstrijden, geen finale. Een aantal scholen pakt dit samen met VHG op. In de toekomst wil VHG de huidige Skills Talents-wedstrijd Tuinontwerp en -aanleg, samen met de scholen blijven organiseren, om zo te komen tot een logische structuur van branchewedstrijden voor vmbo en mbo.

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties