Geld voor beschermwaardige bomen in Alphen aan den Rijn

In een tijd dat de gemeente miljoenen bezuinigt, trekt Alphen aan den Rijn €82.000 per jaar extra uit voor beschermwaardige bomen. Het nieuwe beleid is het resultaat van een intensieve interactie tussen gemeente en bewoners.

Hoe denken burgers eigenlijk over het beschermen van bomen? Welke bomen vinden ze beschermwaardig en welke niet? Willen ze zelf bomen kunnen voordragen voor een lijst van beschermde bomen of moet de gemeente dat doen? En moet de gemeente ondersteuning bieden aan particulieren met een beschermwaardige boom?

Enquete

De gemeente Alpen aan den Rijn zocht precies uit hoe de bewoners hierover denken. Bijna 1500 bewoners vulden de uitgebreide enquête in. Dat gebeurde in het kader van het ’Beschermwaardige Bomenbeleid’, dat afgelopen jaar van kracht werd.

De gemeente stelde op basis van de enquête vast dat de leeftijd van beschermwaardige bomen minimaal 40 jaar moet zijn. Op verzoek van bewoners kwam er daarbij ook een categorie ’potentieel beschermwaardige bomen’. Daarvoor geldt een minimumleeftijd van 30 jaar.

Beeldbepalendheid belangrijkst

De bewoners is gevraagd wat zij, naast leeftijd, nog meer belangrijk vinden. Hierbij scoorden in volgorde van belang de eigenschappen beeldbepalendheid, zeldzaamheid, ecologische waarde, geschiedenis, grootte en zichtbaarheid het hoogst.

Naast de enquête speelde ook een bomenpanel van bewoners een belangrijke rol bij het nieuwe beleid. De nauwe betrokkenheid van bewoners heeft volgens Wethouder Schotanus (openbare ruimte) grote voordelen: „Je vergroot daarmee het begrip. Je hoeft je beleid dan ook veel minder uit te leggen. Dat werkt beide kanten op; de bewoners begrijpen beter wat het bestuur doet en de bestuurders weten beter wat de bewoners willen.”

In T&L 4 staat een uitgebreid artikel over het Beschermwaardige Bomenbeleid in Alphen aan den Rijn. Klik hier om het te lezen (met inlog).

 

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties