Gelderland mikt op miljoen bomen erbij in tien jaar

De provincie Gelderland maakt zich op om sterk te vergroenen. Het doel is om in de komende tien jaar een miljoen bomen erbij te planten. Daarvoor trekt de grootste provincie van Nederland €78 miljoen uit. De extra bomen worden voornamelijk in al bestaande bossen geplant, waardoor de natuur in deze gebieden vitaler wordt.

Gelderse bossen natuurlijker en vitaler

In het kader van de nationale Bossenstrategie van het Rijk en de provincies heeft Gelderland ook een provinciale aanpak ontwikkeld. Dit is het Uitvoeringsprogramma Bomen en Bos. Met name het verminderen van stikstofneerslag en het herstel van de natuur en biodiversiteit staan hierin centraal. Zo wil de provincie weerstand bieden tegen de effecten van klimaatverandering, waardoor de Gelderse bossen onder druk staan.

De natuur in Gelderland moet de komende jaren een natuurlijker karakter krijgen. Zo wordt op de Veluwe een groter gebied nadrukkelijk tot natuurbos gemaakt. Dit is in lijn met de Natura 2000-status die het gebied heeft. Ook gaat de provincie inzetten op loofbomen. Deze zullen in combinatie met de bestaande naaldbossen zorgen voor diverse bossen met een grotere biodiversiteit. Dit moet onder meer gebeuren aan de rand van steden en dorpen. Ook gebieden die ongeschikt zijn voor landbouw zijn in beeld om er meer bomen te planten.

Vooral in bestaand bos planten

De extra Gelderse aanplant moet voor het grootste deel echter in bestaande bossen plaatsvinden. Er bestaan echter uitzonderingen op dat uitgangspunt, zo laat de provincie weten: „We gaan geen natuurpercelen inruilen voor bos, met uitzondering van graslanden waar het niet lukt om de beoogde doelstelling te halen – bijvoorbeeld op sterk bemeste of droge grond.” Daarmee hint de provincie, zonder dit expliciet te benoemen, op het mogelijk opkopen van landbouwgronden en weilanden. Hiervoor is de komende jaren €78 miljoen beschikbaar.

Veel interesse externe partijen

De provincie heeft externe partijen als gemeentes en ondernemers opgeroepen om mee te denken. Dinsdag heeft de provincie op haar website laten weten met de binnengekomen ideeën aan het plafond van het beschikbare budget te zijn geraakt. Nieuwe ideeën kunnen niet meer worden ingediend. Wel staat Gelderland deze week nog centraal in de campagne Nederland Plant Bomen van Staatsbosbeheer en de Evangelische Omroep. Via de EO-website kan men doneren aan Staatsbosbeheer, dat met de opbrengst bomen plant in de uitgelichte provincie.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties