Gemeente Almere onderzoekt uitstel of afstel Floriade

De gemeente Almere ziet nog maar weinig toekomst voor Floriade 2022 in zijn originele opzet. Komende maand moet duidelijk worden of er wordt gekozen voor uitstel, afstel of afslanken van de ambitie voor Floriade Almere.

Door de coronacrisis is het lastig om sponsors en inzenders te vinden. Voor het laten doorgaan van Floriade 2022 zijn die nog hard nodig. De gemeenteraad verwacht dat daar komend jaar weinig verandering in zal komen, omdat steeds duidelijker wordt dat corona grote financiële impact gaat hebben. Burgemeester en wethouders hebben daarom besloten te laten onderzoeken of de Floriade moet worden gecanceld, 1-2 jaar worden uitgesteld of in afgeslankte vorm door moet gaan.

Verkenner

Op 7 april is een bestuurlijk verkenner aangesteld die de drie opties gaat onderzoeken. Voor alle drie de scenario’s wordt in kaart gebracht wat de financiële en juridische consequenties zijn, of er draagvlak is en hoe het planmatig uitgevoerd moet worden.

Begin mei zal de bestuurlijk verkenner de uitkomsten van het onderzoek aan de gemeenteraad presenteren, waarna de raad een besluit zal nemen. In de opties is het doorlaten gaan in de voorgenomen opzet niet meegenomen. Wethouder Jan Hoek: „Gezien de huidige ontwikkelingen rond corona zien we dat niet meer als haalbare optie. Mocht de verkenner echter tot een tegengestelde conclusie komen, dan horen we dat graag. Maar ik verwacht dat niet. Zowel landen als bedrijven hebben hele andere dingen aan hun hoofd. Deelname aan een Floriade is wel het laatste waar ze aan denken.”

Floriade BV gaat door

Vooralsnog wordt het werk en de opbouw van de Floriade nog gewoon doorgezet. Pieter Cloo, tijdelijk directeur: „Wij gaan er vooralsnog vanuit dat de Floriade door zal gaan en zien nog geen aanleiding om het werk stil te leggen. Ook met het werven van sponsoren en benaderen van inzenders gaan we verder.”

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties