Gemeente Gouda uitgeroepen tot BovensteBeste Bermbeheerder

De gemeente Gouda is uitgeroepen tot ‘BovensteBeste Bermbeheerder 2020’. De verkiezing is een initiatief van De Vlinderstichting in samenwerking met Stichting Groenkeur.

Titia Wolterbeek, directeur van de Vlinderstichting: „Er kan helaas maar één winnaar zijn. Want veel gemeenten en andere organisaties, en ook particulieren, zijn heel goed bezig met bermbeheer, gericht op biodiversiteit. Dat blijkt wel uit het grote aantal genomineerden. We hopen dat deze verkiezing een stimulans is voor andere bermbeheerders om zich ook in te zetten voor de biodiversiteit in stad en dorp.”

Kandidaten voor de prijs konden worden voorgedragen door het publiek. Een deskundige jury heeft vervolgens de keuze gemaakt wie de titel ‘BovensteBeste Bermbeheerder 2020’ toekomt.

Bloeiende berm in Gouda. (Foto: Niels de Zwarte)
Resultaat

Stadsecoloog André van Kleinwee is volgens de jury de verpersoonlijking van het goede bermbeheer van de gemeente Gouda: hij zet zich al bijna veertig jaar in voor de natuur, insecten en vlinders. „Op veengrond, dus extra moeilijk om resultaat te boeken. Maar het lukt wél en de aanhouder wint. Deze gemeente is een voorbeeld voor andere op rijke bodems!”, aldus de jury.

Van Kleinwee is voorgedragen door Maartje van der Veen. „Van Kleinwee is in de jaren 80 begonnen met ecologisch bermbeheer. Bijna veertig jaar later bloeien de Goudse bermen voluit en zijn er allerlei orchideeënsoorten. De bermen vormen één grote ecologische hoofdstructuur, die weer verbonden zijn met grote natuurgebieden in en rondom de stad. André werkt nauw samen met productbeheerder Marieke van der Meer, die zorgt voor het reguliere onderhoud. Marieke kijkt altijd praktisch of iets mogelijk is”.

Van der Veen heeft aan het eind van haar nominatie nog een wens: „Het zou geweldig zijn als we het belang van bloemen en planten over kunnen brengen op bewoners met versteende tuinen of alleen maar gras. Met aandacht van De Vlinderstichting krijgen we ongetwijfeld weer meer bereik om Gouwenaren te bereiken.”

Dag mee met

In 2019 is een journalist van Tuin en Landschap een dag op pad geweest met André van Kleinwee. Lees hier het artikel uit Tuin en Landschap 25/26 met de stadsecoloog over het ecologisch beheer bij de gemeente Gouda.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties