Gemeente Zuidplas bijvriendelijkste gemeente van 2021

  Gemeente Zuidplas is door Nederland Zoemt uitgeroepen tot bijvriendelijkste gemeente van Nederland. De gemeente zet zich volgens de jury in om een veilige en voedselrijke thuishaven voor wilde bijen te creëren.

  In Zuidplas beheren ze de bermen bijvriendelijk, waardoor wilde bijen genoeg voedsel hebben. Ook maait de gemeente gefaseerd en blijft het maaisel een aantal dagen liggen. Op deze manier hebben de insecten de kans om zich te verplaatsen.

  Samenwerking

  De jury van Nederland Zoemt is met name te spreken over de samenwerking van de gemeente met andere partijen. Zo werkt de gemeente samen met waterschappen, agrariërs, natuurorganisaties, bedrijven, onderwijsinstellingen en bewoners. Gezamenlijk zorgen zij voor meer voedsel en nestelgelegenheid voor wilde bijen.

  Bijen
  In Nederland leven 358 wilde bijen, maar de helft van alle soorten is bedreigd. Ze hebben te lijden van de bestrijdingsmiddelen, intensieve landbouwmethoden en verstening. Dit heeft grote gevolgen voor de mens. Ongeveer 80% van onze eetbare gewassen is afhankelijk van bijen. Foto: Shutterstock.

  Bijvriendelijk en biodivers

  Wethouder Jan Willem Schuurman zegt blij te zijn dat alle inspanningen hun vruchten hebben afgeworpen. „Onze inspanningen om in onze gemeente het groen meer bijvriendelijk en biodivers in te richten, is een succes gebleken. Deze prijs is een mooie bezegeling en we blijven ons uiteraard inzetten voor nog meer biodiversiteit in onze gemeente.”

  „Wat ik vooral heel belangrijk vind, is dat dit beleid door iedereen – zowel door inwoners, ambtenaren, bestuur als de raad – gedragen wordt. Ook de motie die in 2019 is aangenomen om onze gemeente bijvriendelijker en biodiverser te maken, heeft bijgedragen aan het succes.”

  Prijs

  Op vrijdag 5 november, heeft wethouder Schuurman de prijs in ontvangst genomen. De gemeente krijgt een insectenhotel, bloembollen, bijvriendelijke producten en ecologisch advies cadeau. Gemeente Zuidplas is de opvolger van gemeente Utrecht als bijvriendelijkste gemeente van Nederland.

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties