Gemeente Zutphen verantwoordelijk voor takbreuk kastanje

De gemeente Zutphen is tekort geschoten in haar zorgplicht bij het onderhoud van een kastanjeboom in de plaats. In 2015 brak een tak van de kastanje af. Hierbij raakten vijf toeristen gewond die stonden te wachten op een fluisterboot.

De Rechtbank Gelderland houdt de gemeente Zutphen verantwoordelijk voor het incident en is daarmee aansprakelijk voor de geleden schade. De kastanjeboom was namelijk in 2012 al aangemerkt als risicoboom. In 2013 en 2014 is de boom niet gecontroleerd.

Stambreukrisico

In februari 2015 werd de boom gecontroleerd door Tree-O-Logic. Dit adviesbureau constateerde dat de boom last had van kastanjebloedingsziekte en zadelzwam, en bestempelde de conditie als ‘matig’. Ook adviseerde het bureau om binnen drie maanden opnieuw controle uit te laten voeren op stambreukrisico.

Ook heeft de coördinator van de fluisterboot in mei 2015 bij de gemeente gewaarschuwd dat de boom er slecht aan toe was. Medewerkers van de gemeente hebben vervolgens de boom nogmaals visueel gecontroleerd en deze voor najaar 2015 op de kaplijst gezet. De bevindingen zijn niet schriftelijk vastgelegd.

Het ongeluk vond in juli van dat jaar plaats. Na dit ongeluk is de boom gekapt en afgevoerd naar de gemeentewerf.

 

 

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties