Gemeenteraad Almere maakt zich zorgen over Floriade

  De gemeenteraad van Almere maakt zich zorgen over de voortgang van de Floriade 2022. Wethouder Tjeerd Herrema heeft die zorgen tijdens een besloten bespreking niet weg kunnen nemen.

  De gemeenteraad van Almere vindt dat er te weinig vooruitgang is geboekt in de organisatie rond de Floriade 2022, meldt het vakblad Tuin en Landschap. Zo is de Floriade BV, dat de plannen gaat uitvoeren, nog niet opgericht. Ook is er nog geen enkel contract gesloten met private investeerders en heeft de gemeente nog niet alle grond kunnen kopen voor het evenemententerrein.

  Wethouder Herrema beloofde dat de komende tijd meer zichtbaar zal worden op en rond het Floriade-terrein. Dat stelde de SP-fractie niet gerust die wilde weten of Almere zich nog kan terugtrekken uit de Floriade. Volgens de wethouder zou dat theoretisch nog kunnen in 2018.

  De PVV-fractie heeft aangekondigd met moties te komen over planschade en onteigeningprocedures. Ook zegt de fractie geen vertrouwen meer te hebben in de wethouder waar het om dit dossier gaat.

  Verlies Floriade Venlo groter dan gedacht
  Deze week werd bekend dat de Floriade-gemeenten die participeerden in de Floriade 2012 een veel groter verlies lijden dan eerder werd aangenomen. Volgens dagblad De Gelderlander is de strop als gevolg van de Floriade bijna dubbel zo groot, namelijk € 26,6 miljoen in plaats van € 14,4 miljoen. Het betreft de verwachte verliezen op Villa Flora en Venlo Greenpark. Deze tegenvallers staan los van het tekort van de wereldexpo zelf, dat € 5,45 miljoen bedroeg.