Hortipoint Geslaagd seminar Wellantcollege Houten rond bodemleven

  Geslaagd seminar Wellantcollege Houten rond bodemleven

  0

  Het seminar Bodem is de basis, dat door Wellantcollege Houten samen met Tuin en Landschap werd georganiseerd, was volgens bezoekers en sprekers geslaagd. Het is het tweede seminar dat beide partijen samen organiseren.

  Met ruim honderd deelnemers, en een keur aan sprekers, werd het een boeiende dag waarbij verdieping van kennis over de bodem centraal stond.

  Te weinig aandacht

  Het seminar werd afgetrapt door NL Greenlabel-oprichter Lodewijk Hoekstra, sinds kort ook weer bij SBS6 te zien in het programma De Grote Tuinverbouwing. Hoekstra stelde in zijn presentatie dat de bodem te weinig aandacht krijgt in de tuin. De trend van verstening is voor iedereen zichtbaar. Daarnaast memoreerde Hoekstra dat kunstgras het meest verkochte item is binnen de groensector.

  Volgens Hoekstra moet bij aanleg van tuinen en gebruik van materialen veel meer worden gekeken naar de impact op de bodem. Ook denkt hij dat het kweken van planten nog een stuk duurzamer kan, en er meer aandacht moet zijn voor inheems sortiment.

  Hoekstra stelde dat het niet alleen zeer slecht gaat met de biodiversiteit, maar dat het ook met het bodemleven zorgelijk gesteld is. „Alles begint bij de bodem, compost en bladeren zijn het zwarte goud voor de tuin.”

  Workshops

  Na deze speech waren er diverse workshops waarbij dieper werd ingegaan op de ins en outs van de bodem en het bodemleven. Op het plein bij de school was een kleine beurs waar leveranciers van mest- en organische stoffen stonden, een vasteplantenkweker, een tuinblad- en een boekenuitgever. Ook konden bezoekers een quiz doen om diverse grondsoorten te determineren.

  Verder was er een bijeenkomst voor de spuitlicentie met Margareth van der Horst, docent en adviseur bij Plant Care Education. Zij verzorgde de kennisbijeenkomst ‘Gezonde grond: een basis voor gezond groen’ waarbij deelnemers onder andere een profielkuil naast een boom konden bestuderen.

   

  Ralph Mens
  Ralph Mens is sinds 2007 werkzaam bij Hortipoint en is hoofdredacteur van Tuin en Landschap.

  Reageer op dit artikel

  avatar