Gevolgen droogte beperkt tot lokale knelpunten

    Het neerslagtekort neemt verder toe, de waterafvoer van de grote rivieren daalt en er gelden steeds meer onttrekkingsverboden uit oppervlaktewater. Daar zijn ook uitzonderingen op.

    Volgens de nieuwste droogtemonitor (20 mei) van de waterschappen en Rijkswaterstaat zijn er nog steeds grote verschillen in grondwaterstanden: van normaal tot zeer laag. De gevolgen van de droogte zijn tot nu toe beperkt tot lokale knelpunten: op hoge zandgronden waar het grondwater zeer laag staat en de aanvoer van rivierwater niet mogelijk is.

    De afvoer van de Maas daalt, en zo ook van de Rijn die volgens de droogtemonitor laag is voor eind mei. Toch is de afvoer nog voldoende om aan de watervraag te voldoen.

    De waterafvoer van Maas (hier bij Grubbenvorst) en Rijn is aan het dalen. Foto: Arno Engels

    In het zuiden en oosten gelden al diverse onttrekkingsverboden voor oppervlaktewater. Vanaf 22 mei verbiedt Waterschap Limburg water uit beken en sloten oppompen.

    Kapitaalintensieve teelten uitgezonderd op verbod Aa en Maas

    Sinds 20 mei geldt ook een onttrekkingsverbod in het gebied van Aa en Maas, maar er zijn uitzonderingen: kapitaalintensieve teelten zoals boom-, bloemen- en plantenteelt mag nog wel met water uit deze watergangen beregenen: benedenstroomse gedeelte van de Sambeekse uitwatering en benedenstroomse gedeelte van de Raam; Kanaal van Deurne, Helenavaart en de Zuid Willemsvaart door Helmond (traverse).

    Aa en Maas staat ook nog het onttrekken van water via peilgestuurde drainage toe, en aan deelnemers die meedoen aan het project Bier, Boer, Water (met restwater van bierbrouwerij Bavaria).

    guest
    0 Reacties
    Inline feedbacks
    Bekijk alle reacties