Gevulde gasbergingen drijven de gasprijs niet meer op

    Aanvankelijk stonden de prijzen van de korte- en langetermijn contracten onder druk. De weersomstandigheden hebben er toe geleid dat er minder vraag was voor de korte termijn, de lange termijn werd hierdoor als gevolg van het sentiment in meegenomen.

    De vraag naar gas is ook minder geweest door het gunstige weer, er is namelijk behoorlijk veel wind opwek geweest, de gascentrales zijn hierdoor minder in gebruik gesteld geweest.

    Een opdrukkende prikkel van de gasprijs kwam afgelopen week alleen vanuit de LNG aanvoer, deze was laag. De schepen met LNG-gas varen richting de markt waar de prijs het hoogst is. In dit geval betekent het dat er meer schepen naar Azië gaan dan naar Europa.

    De gasbergingen zijn inmiddels nagenoeg geheel gevuld, en zullen dus geen prijsopdrijvend effect meer hebben op de gasprijs.

    Elektriciteit
    In Frankrijk lijkt de nucleaire situatie wat stabieler te worden, het is wellicht niet aan de orde dat alle kerncentrales stilliggen deze winter, hoewel er nog steeds onduidelijkheid is over hoeveel vermogen Frankrijk kan inzetten komende winter. De eerste centrales zijn reeds met succes opnieuw in gebruik genomen, komende tijd zullen er als er geen nieuwe gebreken aan het licht komen steeds meer centrales opgestart gaan worden.

    In China zijn ze zeer intensief bezig met het aanvullen van hun kolenvoorraad, hierdoor is er nog een dalende trend van de kolenprijs gezien. Als de Chinese kolen voorraad op peil is zal de vraag in dit land afzwakken waarna de prijs van elektriciteit mogelijk een neerwaarts effect zal ondervinden.

    Afgelopen week was er door de herstart van kerncentrales en de gunstige weersomstandigheden een daling te zien van de korte termijnprijzen, de langetermijn prijs wordt nog sterk door de kolenprijs bepaald. De kolenprijs is op dit moment bezig met een zijwaartse trend.

    Olie
    Nadat het Iraakse leger de stad Kirkuk en de daarbij behorende olievelden onlangs weer in handen heeft gekregen, stond de koers van olie onder druk. Dit was reden voor Saoedi Arabië om een uitspraak te doen over hun plannen voor de toekomst, zodat de koers niet zou wegzakken.

    De Saoedische olieminister Khalid al-Falih melde afgelopen dinsdag tijdens een conferentie dat Saoedi-Arabië er alles aan gelegen is om de voorraden ruwe olie weer terug te brengen tot hun vijfjarige gemiddelde. Ook liet hij doorschemeren dat andere landen waarschijnlijk ook zullen instemmen met een verlenging van de olieproductiebeperkende afspraken, de huidige afspraken lopen tot eind maart 2018. Nieuwe besprekingen hierover staan ingepland voor eind november.

    De voorraden ruwe olie in de Verenigde Staten zijn vorige licht week gestegen. Dit bleek woensdag uit cijfers van de Energy Information Administration. Wel daalde de voorraad en productie van stookolie en benzine. Dit was wellicht de reden van de kleine stijging van de ruwe olievoorraad.

    Deze update is verzorgd door NIFE Energieadvies.

    guest
    0 Reacties
    Inline feedbacks
    Bekijk alle reacties