Vakblad voor de Bloemisterij Markt & Trends Gezocht: bloemen in Beijing

  Gezocht: bloemen in Beijing

  0

  Een bloemenmarkt in de buurt? Bij Chinees bloemennieuws schudden ze hun hoofd. Er valt schijnbaar ook niets met planten te bezoeken. Nou zeg, dit is toch Beijing met z’n ontelbare markten waar Chinezen alles, maar dan ook alles verhandelen?

  Ja, het is de hoofdstad van China, waar één ringweg niet genoeg is. Beijing telt momenteel zeven ringwegen. Volgens mij rijden we over de vierde, komende vanaf een vliegveld in het noordoosten, ergens naar het zuiden van de metropool.

  De afspraak met Chinees bloemennieuws is in de vroege ochtend. Een reporter komt me te voet halen; de redactie moet vlakbij het hotel zijn. Inderdaad, in een gebouw aan de achterkant, maar om daar te komen moeten we wel dwars door een hutong lopen, zoals een traditioneel buurtje met nauwe steegjes in Beijing heet. Op hoeken houden ambtenaren in een uniform en met een bontmuts op – het vriest hier nu – de wacht.

  Streng word ik nagekeken, tot op het binnenplaatsje bij de Chinese redactie. Voor de ingang staat een politiewagen geparkeerd. Mijn Chinese begeleiding grapt nog, de overheid zou ook mij in de gaten houden en precies weten welke plaatsen ik bezoek. Best. De redactie is ook gelinkt aan de overheid.

  Chinees bloemennieuws wordt gemaakt door heel veel reporters. Een aantal schrijft over bloemen, maar er gaat ook een aantal over bomen. Eentje had ik al op Plantarium in Boskoop ontmoet, nu volgt de rest in Beijing. Op hun verzoek geef ik een presentatie over onze vakbladen, connecties ertussen en ontwikkelingen in de westerse sector.

  Ook geen tuincentrum

  Mijn verzoek om samen even wat bloemen- en plantenhandel te bekijken, kan jammer genoeg niet ingewilligd worden. Een tuincentrum dan, wetende dat China zoiets amper heeft? Ook niet, de Chinezen schudden weer van nee, geen retail. Maar dan ineens zeggen ze dat we over een half uurtje een taxi nemen. Ik snap er niet veel van, is er toch nog iets mogelijk? Yes, yes, bloemen en planten in retail, zeggen ze. Of dat ook goed is!

  We scheuren over de derde ringweg, duiken straten in met hoogbouw links en rechts, om fietskarren en driewielige brommertjes heen waarop mensen zich dik hebben ingepakt tegen de vorst. En dan, net voorbij een grote energiecentrale, stoppen we voor een winkel. Binnen verwijst een Engels bordje naar de ingang van een supermarkt.

  Oké, in de verte zijn planten te zien, dat komt mooi uit. Ook bloemen gevonden, maar uh, die zijn van plastic. Helaas, geen verse fleurige snijbloemen. Volgens de Chinese reporters worden die in het zuiden van China verhandeld, dat is een paar duizend kilometer verder.

  Beetje vreemd, maar goed, deze supermarkt die planten verkoopt, is wel een aangename verrassing hier in Beijing. De Chinezen komen in de winkel toch terug op de bloemen. Die hebben ze hier wel. Ze bedoelen er bloemen mee van potplanten… En dat vinden de Chinezen wel nieuwswaardig, want dit verspreiden ze al een dag later in China:

   

  Arno Engels
  Arno Engels is sinds 2000 vakredacteur bij De Boomkwekerij. Hij is opgegroeid in de sector en heeft op verschillende boomkwekerijen in binnen- en buitenland gewerkt.

  Reageer op dit artikel

  avatar