Gezonde bodem essentieel voor circulaire economie

Om een circulaire economie te verwezenlijken, is het essentieel het productievermogen van de landbouwgrond in stand te houden. Die boodschap geeft hoogleraar Bodembiologie en biologische bodemkwaliteit Lijbert Brussaard, donderdag in zijn afscheidsrede aan de WUR.

Om een circulaire economie zonder verlies van grondstoffen te realiseren, zoals het kabinet voor 2050 heeft voorzien met een 50% tussendoel in 2030, dienen materialen die nu nog uit fossiele grondstoffen worden gehaald uit hernieuwbare grondstoffen te komen, voornamelijk afkomstig van gewassen op landbouwgrond.

Teruglopend koolstofgehalte

Een gezonde bodem levert groene, hernieuwbare grondstoffen voor biobased producten. Echter, het momenteel teruglopend gehalte aan koolstof in Nederlandse agrarische bodems remt die omslag en zal bij verdere klimaatopwarming een circulaire economie in de weg staan.

Broeikaseffect

Bovendien, zegt professor Brussaard, is met een verhoging van het koolstofgehalte in de bodem het broeikaseffect terug te dringen. Brussaard bepleit dan ook om de agrarische wereld te steunen bij het verhogen van het organische stofgehalte van de bodem en dit onderdeel te maken van het gemeenschappelijk landbouwbeleid van de EU.