Tuin en Landschap nieuws Gijsberts: ‘Floriade moet terug naar de basis’

Gijsberts: ‘Floriade moet terug naar de basis’

0

De huidige problemen van de Floriade 2022 zijn vooral te wijten aan organisatorische problemen. Dat zegt oud-gedeputeerde en oud VHG-voorzitter Bert Gijsberts in het tv-programma ‘Over Flevoland gesproken’. Gijsberts denkt dat de Floriade nog gered kan worden door het regionale bedrijfsleven te betrekken en in te zetten op lokale initiatieven en evenementen.

Volgens Gijsberts, die tot 2019 programmamanager bij Floriade Almere 2022 was, zijn de stikstof- en coronacrisis slechts gedeeltelijk verantwoordelijk voor de malaise rond de wereldtuinbouwtentoonstelling. „Men heeft tien jaar de tijd gehad. Het voornaamste probleem is dat er geen éénhoofdige leiding was, dat is een weeffout die in de organisatie zit.”

Onderlinge strijd

De oud VHG-voorman stelt dat het de afgelopen jaren op vele fronten is misgegaan door onderlinge strijd. Van het oorspronkelijke plan van architect Winy Maas, dat uitging van de Groene Stad, is volgens Gijsberts alleen het arboretum overgebleven. Daarnaast is in het proces met de projectontwikkelaar te weinig aandacht geschonken aan de tuinbouwtentoonstelling.

Imagoverlies

Gijsberts denkt dat de Floriade nog kan doorgaan, maar dan moet de focus komen op wat er wél kan. „Het risico is groot, maar dat geldt ook voor het imagoverlies dat de stad lijdt als de Floriade niet doorgaat. Dat doet enorm veel pijn.”

Volgens Gijsberts moet het regionale bedrijfsleven worden betrokken bij de invulling van de Floriade Expo. „Je moet je niet blind staren op wereldwijde bezoekers. Richt je op lokale initiatieven en evenementen. We moeten van het hoogdravende terug naar de basis. Maak het park af met bloemen en bomen, betrek de burgers erbij.”

 

Ralph Mens
Ralph Mens is sinds 2007 werkzaam bij Hortipoint en is hoofdredacteur van Tuin en Landschap.

Reageer op dit artikel

avatar