Van Ruiten: ’Glastuinbouw produceert al vóór 2050 klimaatneutraal’

    De Nederlandse glastuinbouw gaat al vóór 2050 bloemen, planten en groenten produceren zonder gebruikmaking van aardgas als fossiele brandstof voor de verwarming van kassen. Dat zei voorzitter Nico van Ruiten van LTO Glaskracht Nederland op 9 maart tijdens het jaarlijkse EnergiekEvent in Bleiswijk.

    In de ’Meerjarenafspraak Energietransitie Glastuinbouw 2014–2020’ die de brancheorganisatie drie jaar geleden met de rijksoverheid overeenkwam, staat dat de sector in 2050 volledig klimaatneutraal zal produceren. Van Ruiten verwacht dat de glastuinbouw die doelstelling eerder zal halen.

    Vanaf 2020 moeten nieuwe kassen volgens de meerjarenafspraak klimaatneutraal zijn. Bestaande bedrijven moeten 50% minder aardgas verbruiken vergeleken met 2011.

    De afgelopen tien jaar lieten glastuinbouwondernemers volgens Van Ruiten zien dat zij uitstekend kunnen inspelen op veranderingen in de energiemarkt. „Door deze inzet koerst de glastuinbouw vóór 2020 al op een emissie aan van minder dan 5,0 Megaton CO2. Dat is 40% lager dan in 2010.”

    Om dat succes door te zetten naar een volledig klimaatneutrale sector – die onafhankelijk is van aardgas – zijn volgens de glastuinbouwvoorman CO2-netten en warmtenetwerken noodzakelijk. Van Ruiten roept de politiek daarom op deze ontwikkeling krachtig te stimuleren. „Het dient straks een speerpunt te zijn van het nieuwe kabinet. Ook is het van belang dat de overheid collectief private onderzoeksprogramma’s zoals Kas als Energiebron verbindend verklaard. Dat is een voorwaarde om de realisatie van een klimaatneutrale glastuinbouw eerder dan 2050 te bereiken.”