Green biedt voor elke groenprofessional wat wils

De tweejaarlijkse vakbeurs Green vond afgelopen zondag tot en met dinsdag plaats in Flanders Expo te Gent. De beurs was ruim opgezet en bood een grote diversiteit aan diensten en producten voor de groenprofessional.

Green oogt een stuk minder druk dan bijvoorbeeld de Groene Sector Vakbeurs in Hardenberg die ook daadwerkelijk meer bezoekers trekt. De bezoekersaantallen van Green waren nog niet bekend, maar doorgaans trekt de beurs ruim 10.000 bezoekers. 

In twee ruim bemeten hallen toonden 223 standhouders hun producten en diensten. Onder de standhouders was ook een flink aantal Nederlandse deelnemers zoals boomkwekers Van den Berk, Udenhout, M. van den Oever en Ebben, Ahlmann (laders en graafmachines), Alterwood (terrasplanken), Easylawn (kunstgras) en Greenmax (producten voor groene infrastructuur), om er een aantal te noemen. Daarnaast was er een handvol exposanten uit andere Europese landen.

Elke dag een ander karakter
Volgens Werner Hendriks van Greenmax heeft elke dag op Green zijn eigen karakter: „Zondag is een beetje een mengeling van verschillende bezoekers, dan zijn er bijvoorbeeld veel kleinere hoveniers die doordeweeks gewoon aan het werk zijn. Maandag is echt de hoveniersdag, de beurs is dan ook ’s avonds open en er is live-muziek. Veel leveranciers nodigen dan hun dealers uit waardoor het vaak meer op een leveranciersfeestje lijkt dan op een beurs. Dinsdag is de dag voor de openbare ruimte. Dan komen er veel ambtenaren, beleidsmakers en civieltechnici.”

Lezingen
Naast de stands bood Green iedere dag een lezingenprogramma. Onderwerpen varieerden van biodiversiteit (Joachim Moens, Hogeschool Gent), Combinaties met tuinplanten (Wim Houtmeyers Sierteelt- en Groenfederatie AVBS) en verticaal groen (Ellen Dams
Proefcentrum Sierteelt PCS) tot
‘Hoe vindt u meer medewerkers’ (BFG-FBEP) en ’Meer succes via je eigen website’ (Jo Deferm, Webhero).

Björn Embrén, Tree Officer van Stockholm lichtte op het seminar toe hoe hij groeiplaatsen inricht met stenen en biochar.

Seminar
Op dinsdag stond het seminar ’Green cities for a sustainable Europe’ op het programma, gericht op landschapsarchitecten en groenambtenaren. Hier spraken onder meer Aurélie De Smet (Kenniscentrum tuin+) en Els Huigens (Ontwerpbureau Fris in het Landschap) over hun recent gepubliceerde boek ’Vademecum Duurzaam ontwerpen van groene ruimte’.

Wiebke Klemm (Onderzoeker WUR) gaf een inspirerende lezing over haar promotieonderzoek waarin zij onderzcht hoe je groen het meest effectief kunt inzetten om steden klimaatbestendig in te richten. Tot slot vertelde Björn Embrén, Tree Officer van de stad Stockholm, hoe hij de bomen in zijn stad gezond laat groeien op een combinatie van stenen en ’biochar’ (houtskool). Een methode die nauw verwant is aan het toepassen van bomengranulaat.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties