Green Deal Groene Daken verder als Nationaal Daken Plan

De partners die zijn verenigd in de Green Deal Groene Daken willen verder als Nationaal Daken Plan. Dat bleek maandag tijdens de afsluiting van de green deal die in 2014 begon. De partijen roepen gemeenten, waterschappen, provincies, bedrijven en maatschappelijke organisaties op om zich aan te sluiten bij het Nationaal Daken Plan.

In 2014 ging de Green Deal Groene Daken (GDGD) van start. Initiatiefnemer was Erik Steegman van het platform Leven op daken. In 2016 ging de tweede fase van start en inmiddels hebben meer dan veertig partners zich verbonden aan de GDGD.
Egbert Roozen, voorzitter GDGD en VHG-directeur, stond stil bij het succes van de green deal, maar blikte ook alvast vooruit. „Vandaag vieren we de oogst van de Green Deal Groene Daken. Groene daken dragen bij aan een leefbare stad. Nederland staat voor een grote bouwopgave die voornamelijk binnenstedelijk zal plaatsvinden. In de woorden van voormalig minister Plasterk: ‘We moeten vergroenen én verdichten’.”
Meest recente wapenfeit van de GDGD is de lancering van de Handreiking Natuurdaken. Eerder zagen al diverse factsheets het levenslicht zoals de ‘Facts and Values Groenblauwe daken’.
Belangrijker lijkt echter de acceptatie van daken als functionele ruimte om water op te vangen en groen aan te leggen. Of zoals een van de aanwezigen het verwoordde: „De laatste tien jaar hebben we ontdekt dat gebouwen ook een bovenkant hebben.”
Delatacommissaris Peter Glas nam aan het einde van de bijeenkomst het Legacy Document van de GDGD in ontvangst. Volgens Glas passen groene daken heel goed binnen het Deltaplan Klimaatadaptatie. „Er ligt een opgave om de stad leefbaar te houden. Natuur op het dak past daar prima bij. Daarom zijn ook diverse pilots voor groen-blauwe daken bekostigd uit het Deltafonds. We moeten echter van pilots naar mainstream, groene daken moeten het nieuwe normaal worden.”
Glas opperde dat er, naast de functie van dijkgraaf, ook een functie van dakgraaf zou moeten komen. De Deltacommissaris sprak ook zijn steun uit voor het Nationaal Daken Plan. „Mooi dat het door gaat, van Green Deal Groene Daken naar Nationaal Daken Plan klinkt heel krachtig.”

Dit artikel verder lezen?

Uw voordelen

  • Profiteer van onze aanbiedingen en ervaar Tuin en Landschap
  • Tweewekelijks ons digitale magazine in je e-mail en/of
  • Ontvang elke twee weken het tijdschrift Tuin en Landschap
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties