Tuin en Landschap nieuws Green Deal Sportvelden: vanaf 2020 chemievrij beheer

Green Deal Sportvelden: vanaf 2020 chemievrij beheer

0

De partners van de Green Deal Sportvelden zetten zich in om vanaf 1 januari 2020 geen gewasbeschermingsmiddelen en biociden meer te gebruiken op sportvelden. VHG is een van de partners, naast BSNC, Cumela en ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

Voor het beheer van het openbare groen geldt sinds 1 november 2017 een verbod op gebruik van gewasbeschermingsmiddelen. Sport is een van de sectoren die een tijdelijke uitzondering heeft gekregen, op voorwaarde dat de sector vrijwillig werk maakt van pesticidevrij beheer. Deze uitzondering geldt tot en met 2020.

Maatregelen

Om te voldoen aan deze voorwaarde zijn een aantal maatregelen genomen. Zo is het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen en biociden in kaart gebracht door de partners. Daarnaast is er een programma om innovaties te stimuleren en een aanpak voor chemievrijbeheer op basis van Integrated Pest Management vanaf 2020. Ook is een handreiking ziekten, plagen en onkruiden in ontwikkeling en is er een opleiding in voorbereiding.

Recent is een subsidiemogelijkheid geopend om milieuvriendelijke maatregelen tegen onkruiden op sportvelden te ontwikkelen. Deze zogenoemde SBIR-innovatiecall is op 1 april geopend.

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat stuurt binnenkort een brief naar de Tweede Kamer over de ambities van de partners in de Green Deal.

Ralph Mens
Ralph Mens is sinds 2007 werkzaam bij Hortipoint en is hoofdredacteur van Tuin en Landschap.

Reageer op dit artikel

avatar