Green Deal

Vorige week vond in Utrecht de presentatie plaats van de website teebstad.nl. In een tot theater omgebouwde fabriek vlak naast het spoor werd de nieuwe site en webtool gepresenteerd waarmee de waarde van groen kan worden berekend. Ik kwam er overigens maar weinig hoveniers tegen, maar hopelijk hadden die het te druk met andere werkzaamheden om helemaal naar Utrecht af te reizen.

Wie wel aanwezig was, was Rob van Brouwershaven, directeur Natuur & Biodiversiteit van het ministerie van Economische Zaken. Hij noemde in zijn toespraak De Levende Tuin van VHG als zijn favoriete Green Deal. Let wel, het ging om een gehoor van diverse pluimage, dus hij zei het niet om zijn publiek te pleasen. Ik kon VHG-directeur Egbert Roozen, die ergens op de eerste rij zat, niet zien in het donker, maar ik weet zeker dat hij glom van trots.

Verder zei Van Brouwershaven dat van alle TEEB-projecten (The Economics of Ecosystems and Biodiversity) TEEB Stad de meest succesvolle is. Dit is het project waar ook De Groene Stad en andere groenprojecten bij aansluiten. De groensector kreeg dus een dubbele pluim van de directeur Natuur & Biodiversiteit.

Een slimme aanwezige stelde voor om, naast Staatsbosbeheer, ook een afdeling Stadsbosbeheer op te richten, om het groen in de stad te bevorderen en beheren. Van Brouwershaven zei dat hij het idee zou doorgeven. Dus mocht het er ooit van komen, dan weet u waar dit idee is geboren.

Na Van Brouwershaven was het woord aan Egbert Roozen zelf. Hij stelde dat onder groene ondernemers veel enthousiasme bestaat over de TEEB-tool en dat zij er graag mee aan de slag willen. Nogmaals, er waren niet veel hoveniers, dus ik kon dat niet ter plekke verifiëren. Degenen die er wel waren, konden meteen met de tool aan de slag. Die hebben wat dat betreft een voorsprong opgebouwd. Mochten uw vingers inmiddels ook jeuken, ga dan nu naar www.teebstad.nl.