Greenpeace: ’Nog altijd veel gif op planten’

Uit nieuw onderzoek van Greenpeace blijkt dat tuinplanten nog altijd veel residu van toegestane én niet-toegestane middelen bevatten. Het tv-programma Kassa besteedde maandag aandacht aan het Greenpeace-onderzoek.

Door Greenpeace zijn onlangs 105 monsters genomen. De monsters zijn genomen bij tuincentra, doe-het-zelfzaken en een willekeurige supermarkt.

Uit het onderzoek blijkt dat 42 middelen waarvan residu is aangetroffen niet in de Nederlandse tuinbouw mogen worden gebruikt. Voor 28 stoffen die zijn aangetroffen, geldt dat ze in de hele EU verboden zijn.

Te traag
Greenpeace noemt de tempo van verandering te traag. In een nieuw rapport schrijft zij: „De sector leunt weer achterover en blijft grote hoeveelheden bestrijdingsmiddelen gebruiken.”

In de uitzending van Kassa reageert Tuinbranche Nederland door te zeggen dat de tuincentrumbranche niet stil heeft gezeten. Volgens de brancheorganisatie moet Greenpeace begrijpen dat veranderingen niet zo snel kunnen gaan als de milieuorganisatie zou willen.

Bron: De Boomkwekerij