‘Groen en veiligheid belangrijkste voor prettige leefomgeving’

  Groen, veiligheid en een schone buurt zijn de belangrijkste factoren voor een prettige leefomgeving. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van Platform Openbare Ruimte. Vooral jongeren blijken veel waarde te hechten aan een groene, gezonde omgeving.

  Voor het onderzoek zijn duizend Nederlanders van zowel grote steden als landelijke gebieden ondervraagd over hun tevredenheid en irritaties wat betreft hun leefomgeving. Groen en veiligheid scoren daarbij hoger dan aspecten als een goede sfeer of bereikbaarheid van faciliteiten.

  Ruime voldoende

  De openbare ruimte als geheel krijgt van de Nederlander een ruime voldoende: een 7,3. Vooral de Zeelander is erg tevreden, met een gemiddeld cijfer van 7,8. Grootste bijdragers aan deze waardering zijn de goede openbare verlichting, bereikbaarheid en het openbaar groen. Met een 7,1 geeft de Flevolander het laagste cijfer.

  Groenvoorziening

  Ook op gebied van groenvoorziening scoort Zeeland het hoogst met een 7,8 en Flevoland het laagst met een magere 6,6. Bovendien krijgt de jongste provincie van Nederland een 6,3 wanneer wordt gevraagd hoe schoon de omgeving is, en scoort het landelijk het laagst op het gebied van bestrating, straatmeubilair en speelgelegenheid voor kinderen.

  Jongeren

  Vooral jongeren tot 30 jaar (81%) vinden zaken als voldoende groen, parken en bossen en een aantrekkelijke buitenruimte belangrijk. Voor 60-plussers (57%) blijken deze zaken een stuk minder belangrijk te zijn. Opvallend, aangezien juist ouderen baat hebben bij groen en parken met het oog op bijvoorbeeld voldoende beweging.

  Platform Openbare Ruimte is een initiatief van ExpoProof, het bedrijf dat de Vakbeurs Openbare Ruimte organiseert.

   

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties