Groen onderwijs en hoveniersbedrijven gaan samen leerlingen verleiden

  In Bleiswijk vond vrijdag 9 juni de aftrap plaats van het VHG-project ‘verleiden tot groen MBO’. Met dit project wil Branchevereniging VHG de doorstroom van het groene vmbo naar het groene mbo bevorderen.

  Gedurende een jaar gaan 12 vmbo-scholen over het land verspreid samenwerken met een groep hoveniersbedrijven uit hun omgeving. Doel is om het groene vak op een aantrekkelijke en interessante manier aan jongeren te presenteren. Melanchthon Business School (met vmbo en mbo Groen) in Bleiswijk is één van de deelnemende scholen.

  VHG maakt zich ernstig zorgen over de instroom van jongeren in het groene mbo, dé leverancier van medewerkers voor de sector. Samen met de groenbedrijven wil VHG jongeren laten zien wat de branche te bieden heeft. Met enkele vmbo-scholen is daartoe vorig jaar het programma ‘Verleiden tot groen mbo’ ontwikkeld. Met dit programma is op twee plaatsen proefgedraaid. Met de opgedane ervaring breidt VHG het project nu uit.

  Keuzevakken
  De profielmodule ‘Vergroening stedelijke omgeving’ en de nieuwe keuzevakken ‘Tuinontwerp en -aanleg’ en ‘Werken in tuin en landschap’ in het vmbo bieden mogelijkheden om leerlingen te laten zien wat het werken in hoveniers- en groenvoorzieningsbedrijven inhoudt. Leerlingen komen op deze manier in contact met alle innovaties die de sector te bieden heeft. Hun beeld van het vak wordt zo in positieve zin bijgesteld.

  Stages, gastlessen en excursies
  Gecoördineerd door VHG gaan scholen en bedrijven delen van het lesprogramma gezamenlijk invullen met gastlessen, excursies en doe-activiteiten. Het project gaat van start met een korte stage voor docenten om ook hen op de hoogte te stellen van wat er allemaal in de sector gebeurt. Vervolgens is het de bedoeling om de resultaten te verankeren in het onderwijsprogramma van de deelnemende scholen. Ook is het streven om meer groene vmbo-scholen en groenbedrijven te laten aansluiten.

  Ontmoetingsplek
  Directeur Cees de Jong van Melanchthon Business School in Bleiswijk is met zijn docententeam enthousiast over het project: „Het is interessant voor de leerlingen uit het 3e en 4e leerjaar, maar ook voor onze onderbouwleerlingen die voor hun keuze staan. Het project past bij onze visie. Wij zijn blij dat deze groenbedrijven met ons willen samenwerken en onze docenten en leerlingen een kijkje in hun praktijk willen geven. Onze school wil graag een ontmoetingsplek zijn, we staan dan ook open voor input van en contact met het bedrijfsleven.”

   

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties