Groene bedrijven uitgroepen tot ’techpioniers’

Twee groene Nederlandse bedrijven zijn door het World Economic Forum (WEF) in Davos uitgeroepen tot meest veelbelovende ’techpioniers’. Het gaat om Plant-e en Protix Biosystems.

Beide bedrijven kregen de titel in de categorie Energie, Klimaat en Infrastructuur. In totaal werden er 39 bedrijven van over de hele wereld bekroond met de titel. Een speciale commissie koos de bedrijven uit een lijst van vijfhonderd bedrijven.

Plant-e, onderdeel van Wageningen Universiteit, wekt electriciteit op uit planten. Vorig jaar installeerde de gemeente Zaandam al een aantal energie opwekkende modules. De planten voorzien straatverlichting en een oplaadpunt voor mobiele telefoons van elektriciteit. Ook op de KennisAs tussen Ede en Wageningen voorzien dergelijke modules verlichting van energie.

Buissyteem
Naast het modulaire systeem werkt Plant-e aan de ontwikkeling van een buissysteem wat de technologie geschikt maakt voor grootschalige toepassingen. Op termijn kan ieder nat, groen natuurgebied dienst doen als “elektriciteitscentrale” terwijl het landschap onveranderd blijft.

Plant-e technologie zal daar ondergronds toegepast worden terwijl het bestaande groen wordt gebruikt om elektriciteit mee te genereren. Plant-e wil dit systeem met behulp van investeringen in pilots en demofases binnen 5 jaar op de markt te kunnen brengen.

Plantaardig afval
Protix Biosystems kweekt insecten op plantaardig afval. De insecten worden vervolgens verwerkt tot voedsel voor de kweekindustrie.

De prijs geeft de twee Nederlandse bedrijven toegang tot het netwerk van het WEF. Daarnaast krijgen zij een uitnodiging voor de jaarlijkse top van het World Economic Forum in het Zwitserse Davos.