Groene Gast: Thies Koggel, Jong Monumententalent 2016

 

Wat ben je aan het doen?

„Ik ben bezig met het snoeien van leiperen die tegen het huis aan groeien op landgoed De Wiersse in Vorden. Je kunt al zien dat sommige knoppen beginnen te zwellen. Zo lang het niet te hard vriest is snoei geen probleem. Snoeien van leifruit vind ik erg leuk. Samen met professionals van andere landgoederen uit Oost-Nederland komen we regelmatig samen om ervaringen en kennis uit te wisselen.”

Hoe ben je in het groene erfgoed gerold?

„Mijn ouders hebben een boomkwekerij, dus met mijn handen en in het groen werken ligt me goed. Van jongs af aan ben ik geïnteresseerd in planten en tuinen, en ben daarom een hoveniersopleiding gaan doen. Op landgoed Twickel kwam ik in aanraking met historisch groen, daar ben ik toen enthousiast geraakt. Na mijn hoveniersopleiding heb ik de hbo-studie Tuin- en Landschapmanagement gedaan aan de HAS, waar ik mij zoveel mogelijk heb gericht op het historisch groen.”

Hoe kwam je bij De Wiersse terecht?

„Ik heb een aantal maanden in Engeland in Great Dixter gewerkt om werkervaring op te doen. Via hen ben ik bij De Wiersse terechtgekomen waarvan de eigenaren van oorsprong Engels zijn. Het kwaliteitsniveau van de tuinen ligt hoog. Het is mooi om te zien hoe je de lagen van verschillende stijlen terugziet in de tuinen. Verder staan er veel oude bomen en bijzondere plantensoorten.”

Je hebt de Prijs Jong MonumentenTalent 2016 gewonnen, was je verrast?

„Ik was zeker verrast. Ik ben voorgedragen door het Gilde van Tuinbazen. Er waren 22 kandidaten waarvan er uiteindelijk drie zijn uitgepikt. Ik ben er ontzettend blij mee, vooral de aandacht voor groen erfgoed is natuurlijk heel erg mooi.”

Weet je al wat je met het prijzengeld gaat doen?

„Ik ben al naar een congres over vaste planten van het ISU in Duitsland geweest. Verder ga ik met de Young IDS naar Zuid-Beieren om tuinen te bekijken. In de zomer ga ik twee maanden werken in Hampton Court in Engeland. De Engelse cottage- en arts and crafts stijl-tuinen hebben toch wel mijn voorkeur.”

Foto: Robin Britstra