Groene ontwerpsoftware

 

Extra tekeningen en 3D-presentaties bij het artikel ‘Groene ontwerpsoftware, zo divers als het landschap’. Bij de voorbeelden staat de tijd die erin is gaan zitten.

Hieronder staan voorbeelden van resultaten met de volgende ontwerpprogramma’s:   
 
 • Helix-Cad Visual van InfoGroen
 • AutoCAD en Impression van TSD
 • VectorWorks Tuin&Landschap van Design Express
 • Canvas Pro van ITG Software


  Klikken op een een ontwerp of tekening opent een grotere versie (Soms duurt het even voordat het laden daarvan is voltooid.)   Hans Bouwens van De Eeckenborg uit Putten maakte onderstaand ontwerp geheel in Helix-Cad. Hij tekent dagelijks, werkt al vijf jaar met dit programma en heeft in de loop der tijden al elementen in een eigen bibliotheek verzameld. Hij heeft er 1,5 uur over gedaan om tot dit ontwerp te komen.  Hij maakte als variatie ook dit 2D-ontwerp.  3D-ontwerpen
  De 3D-ontwerpen zijn allemaal gemaakt door Jan Hein Moors van Stadwaterland uit Apeldoorn. Hij is uitgegaan van het eerste ontwerp van Hans Bouwens. Deze tekeningen zijn alle gemaakt in Helix-Cad. Hij heeft er zo’n 4 uur over gedaan om de tekening op te werken naar 3D. Het meeste werk zit ‘m in de hoogtes ingeven. 

  De pergola’s en kettingen heeft hij daarna ingetekend, waarna de tafeltjes, stoelen, keitjes en water voorzien zijn van een textuur. Het was geen lastige opdracht, maar zelf zou hij het ontwerp in andere kleuren en subtieler hebben uitgevoerd. Ook vindt hij het een “beetje veel”.


  Frank van der Heijden van TSD maakte onderstaand ontwerp met behulp van AutoCAD LT waarna hij met het pakket Impression de tekening verder heeft uitgewerkt. Benodigde tijd: 1,5 uur.   Van 2D naar 3D in drie uur
  Hij heeft drie uur werk gehad om de 2D-tekening op te werken naar 3D. Daarvoor gebruikte hij AutoCAD (de full version) met als resultaat een abstracte tekening en een fotorealistische benadering.   


   
 • Helix-Cad Visual (InfoGroen)
 • AutoCAD en Impression (TSD )
 • VectorWorks Tuin&Landschap (Design Express )

  In het ontwerp van Piet-Jan Ottenhof van Design Express is 1,5 uur werk met Vector Works Tuin&Landschap gaan ziten.  Hij heeft ook een variatie op het ontwerp gemaakt, waarbij hij laat zien dat met een paar muisklikken een ontwerp een andere uitstraling krijgt.

  Strak


  Schets  Ruwe schets


  Piet-Jan Ottenhof heeft onderstaande 3D-tekeningen gemaakt in RenderWorks. Drie kwartier had hij nodig om het ontwerp gemaakt in VectorWorks (zie hierboven) naar 3D om te vormen.


   

     • Canvas Pro (ITG Software) 

  Gerben van den Bruinhorst van Kous Hoveniers uit Voorthuizen maakte dit ontwer met Canvas Pro. Ook hij is ongeveer 1,5 uur daarmee beziggeweest. 


  Voorbeeld eigen invulling
  Hij nam ook de vrijheid om zelf een invulling van de tuin te geven, waarbij hij het oorspronkelijke plan heeft losgelaten.

   

 •