Groenkeur lanceert Groene Aanbestedings indeX

Stichting Groenkeur lanceert samen met TenderGuide de Groene Aanbestedings indeX (GAX). Per kwartaal houdt deze index bij hoeveel openbare aanbestedingen plaatsvinden in de openbare groene ruimte. De eerste meting laat, in vergelijking met 2020, een daling zien van het aantal nieuw aangekondigde openbare aanbestedingen vanuit de openbare ruimte.

De eerste publicatie van de GAX is een nulmeting. Er is daarbij een onderverdeling gemaakt naar Aanleg en groenonderhoud, Bomen (leveren en verzorgen) en Maaiwerken. In het eerste kwartaal van dit jaar zijn in totaal 105 nieuwe overeenkomsten vanuit openbare aanbestedingen in uitvoering genomen. In het eerste kwartaal van 2020 waren dat nog 120 overeenkomsten.

Aanleg en groenonderhoud daalt

Vooral in Aanleg en groenonderhoud nam het aantal nieuw aangekondigde openbare aanbestedingen af, met 30% ten opzichte van 2020. In totaal zijn in het eerste kwartaal 52 overeenkomsten in uitvoering genomen op gebied van Aanleg en groenonderhoud. De meeste aanbestedingen zijn door gemeenten in de markt gezet (73%), gevolgd door waterschappen (12%), provincies (11%) en uitvoeringsorganisaties (4%).

Stijging leveren en verzorgen bomen

Op gebied van het leveren en verzorgen van bomen nam het aantal nieuw aangekondigde bestedingen met 14% toe ten opzichte van vorig jaar. In deze periode zijn daarnaast 28 overeenkomsten in uitvoering genomen. Opvallend is dat provincies, ondanks hoge ambities, op dit gebied geen openbare aanbestedingen aankondigden in deze periode. Ook hier voeren gemeenten de lijst aan (79%), gevolgd door uitvoeringsorganisaties (13%) en waterschappen (8%).

Maaiwerk neemt toe

Het aantal nieuw aangekondigde openbare aanbestedingen op gebied van maaiwerkzaamheden steeg met 11% ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar. Verder zijn 25 overeenkomsten voor maaiwerk in uitvoering genomen. Gemeenten zijn ook hier goed voor de meeste aanbestedingen (45%), gevolgd door waterschappen (22%), uitvoeringsorganisaties (25%) en provincies (8%).

Platform voor aanbestedingen

TenderGuide is een platform voor aanbestedingen. Ze ontwikkelen al meer dan tien jaar tools voor marktpartijen die betrokken zijn bij aanbestedingsprocedures. Informatie over openbare aanbestedingen wordt verrijkt met relevante data zoals begrotingen en analyses.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties