GroenLinks pleit met plan, petitie én initiatiefnota voor meer natuur

GroenLinks pleit voor een flinke uitbreiding van de natuur in Nederland. In totaal wil de partij de komende jaren 100.000 ha natuur erbij creëren in Nederland. Dat is een gebied vergelijkbaar met de Veluwe of de Flevopolder.

Ter ondersteuning van deze plannen heeft de partij een petitie opgezet. Daarnaast heeft GroenLinks samen met het CDA een initiatiefnota ingediend waarin het Rijk wordt opgeroepen meer te doen om stedelijk groen te realiseren.

Ecosystemen

GroenLinks wil buiten de stad bestaande natuurgebieden met elkaar verbinden, om grotere ecosystemen te laten ontstaan en zo de soortendiversiteit te bevorderen. Zo wil de partij onder leiding van Jesse Klaver dat de Utrechtse Heuvelrug en de Veluwe worden verbonden. Bovendien moet dit gebied doorlopen tot over de Duitse grens. Verder stelt de partij voor dat bij Zeewolde een nieuw natuurgebied komt. Alle uiterwaarden van de rivieren worden als het aan de partij ligt natuurgebieden. Deze stukken zijn nu vaak nog weilanden.

Ter ondersteuning van de plannen lanceert GroenLinks een petitie. Fractievoorzitter en lijsttrekker Jesse Klaver benadrukt dat niet alleen dierensoorten behoefte hebben aan meer natuur, maar dat dit ook ten gunste van de mens is. Klaver wijst daarbij op de drukte die in de weekenden ontstaat in de Nederlandse natuurparken. De enige conclusie die daar volgens hem uit kan volgen, is dat Nederland meer natuur nodig heeft.

Satellietfoto van de Utrechtse Heuvelrug en de Veluwe, met Amsterdam in de linkerbovenhoek. GroenLinks wil deze gebieden met elkaar verbinden en de natuur naar het oosten doortrekken tot over de Duitse grens. Ook voor het gebied rondom Zeewolde, aan de noordkant van de Veluwe, heeft de partij plannen geformuleerd. (Foto: Apple Maps)
Initiatiefnota voor investeren stedelijk groen

Tegelijk met deze natuurplannen heeft GroenLinks-Kamerlid Laura Bromet een initiatiefnota ingediend, samen met haar CDA-collega Maurits von Martels. Samen willen zij de regering ertoe oproepen om meer te investeren in stedelijk groen. Dit draagt bij aan de noodzakelijke klimaatadaptatie. Een groenere omgeving komt bovendien het mentale welzijn ten goede, stellen Bromet en Von Martels. Een concreet voorstel uit de nota is het inruimen van geld voor de scholing van bermbeheerders. De nota pleit ook voor het instellen van de ‘In groene doen’-award voor meest natuurinclusieve stad van het jaar.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties