Groenvoorzieners en gemeenten druk met gladheidbestrijding

Voor groenvoorzieners en hoveniers die gladheidbestrijding in hun dienstenpakket hebben, is het dinsdag alle hens aan dek. Met een verwachte sneeuwlaag van 1 tot 3 cm en lokaal zelfs 5 cm kunnen ze flink aan de bak. Ook gemeenten zijn volop in de weer.

Waar niet iedereen bij stil staat, is dat digitalisering ook bij gladheidbestrijding een belangrijke rol speelt. Zo kunnen strooiroutes veranderen, waardoor de planning moet worden aangepast. Door gebruik te maken van softwarepakketten, kunnen deze veranderingen snel worden doorgevoerd.

Een goed databeheer zorgt er ondermeer voor dat geen straten of fietspaden worden gemist bij het strooien of sneeuw schuiven. Wijzigingen in strooiplannen kunnen snel worden aangepast. Automatiseringsbedrijf Jewel schreef er een interessante blog over.

Strooitechnieken

De gemeente Almere is dit strooiseizoen begonnen met nieuwe technieken om de gladheid te bestrijden. Technische hulpmiddelen met de laatste innovaties kunnen nu uitwijzen waar gladheid wordt verwacht. Ook is er een warmte-koude kaart van de stad gemaakt. Hierop is te zien waar de stad het eerste koud wordt met de meeste kans op het ontstaan van gladheid.

Rijkswaterstaat geeft de actuele stand van zaken wat betreft de sneeuwval en het verkeer. Ook is er een overzicht waarop te zien is waar alle strooiwagens zich bevinden. Zo is te zien dat dinsdag al 2.371.468 kg zout is gestrooid en 44.262 km is afgelegd door de strooiwagens.

Op de sneeuwradar van Buienradar is de sneeuw goed te volgen.

guest
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
m.lensink
m.lensink
5 jaren geleden

dat berm zout is beter voor het milieu,het gaat om de bestrijding van de gladheid,niet om het milieu meer te belasten