Groningen genomineerd voor Innovatiehoofdstad Europa

Groningen is genomineerd voor de titel Innovatiehoofdstad van Europa. Dit dankzij het groenplan dat Strootman Landschapsarchitecten samen met een team van de gemeente maakte. Aan de titel is een bedrag verbonden van €1 miljoen, bedoeld om innovatietrajecten een stimulans te geven. Daarnaast is er voor vijf ‘runners-up’ een bedrag van €100.000 ieder beschikbaar.

Groenplan Vitamine G – een ruimtelijke visie voor de komende tien jaar – geeft aan hoe het bestaande groen aantrekkelijker, klimaatadaptiever, meer divers en beter bereikbaar kan worden gemaakt. Daarnaast gaat het plan uit van 30.000 m2 groen dat jaarlijks toegevoegd wordt en ieder jaar 1.000 bomen erbij.

Vier pijlers

Landschapsarchitect Remco van der Togt van Strootman Landschapsarchitecten, bouwde samen met het team van de gemeente aan het plan dat rust op vier pijlers: een robuust groen netwerk; aantrekkelijke en diverse groengebieden; gezonde woon-, werk- en winkelgebieden en een toekomstbestendig en toegankelijk landelijk gebied.

Van der Togt: „In het plan hebben we gekeken hoe we alle groengebieden binnen de gemeente zoveel mogelijk met elkaar kunnen verbinden. Zodat alle inwoners straks via een groene straat of een brede laan naar een groot groengebied kunnen lopen of fietsen, en van daaruit naar het landelijk gebied.”

Parken, plantsoenen en kleine groene plekken worden meer ingericht en beheerd om biodiversiteit te vergroten. Groen wordt bereikbaar en bruikbaar voor inwoners. Plannen daarvoor gaat de gemeente samen met inwoners maken. Versteende pleinen worden vergroend.

Meer steden

Van der Togt: „Groningen zet met het Groenplan Vitamine G een koers uit die richting geeft aan een hoge ambitie. De nominatie is een erkenning van de inspanningen die de stad doet om stad en ommeland te vergroenen en klimaatadaptief te maken. Groningen loopt hiermee voorop, maar gelukkig volgen steeds meer steden. Arnhem wil de komende jaren 10% van het asfalt verwijderen om plaats te maken voor groen, vooral bomen. Een toenemend aantal gemeenten ziet het belang van aantrekkelijk groen en anticipeert hierop.”

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties