Gunstig weer drukt prijs korte en lange termijn gas omlaag

    De afgelopen week is het gas voor de korte termijn ongeveer met een cent per kubieke meter gas gedaald. Vermoedelijk is de daling een gevolg van het milde weer in Europa. Door het gegeven dat de vraag in Azië naar LNG-gas wat is afgevlakt, kijkt de handel op dit moment weer naar Europa waardoor de concurrentie toeneemt.

    Voor de lange termijncontracten is ook een daling gezien van circa een halve cent per kubieke meter gas. De stijging als gevolg van de aardbeving in Groningen verleden week is hiermee meer dan teniet gedaan. Op zich zouden we volledig zonder het Groningse gas kunnen, maar omdat Nederland ook leververplichtingen heeft aan het buitenland gaat dit niet. Nederland kan wel Noors of Russisch gas aan het buitenland leveren, maar omdat dit gas anders van samenstelling is moet het eerst worden bewerkt.

    De kosten voor het bewerken zijn geraamd op circa 2 miljard euro. De minister gaat nu de afweging maken wat het goedkoopst is, omdat je voor dit geld ook veel kan betekenen met schadeloosstelling in Groningen.

    Elektriciteit
    De lange termijncontracten voor elektra staan sinds afgelopen week onder druk en zijn ook licht gedaald. Door de gunstige windomstandigheden is er deze hele maand al veel opwek van elektra door windmolens, met als resultaat een redelijk lage APX markt.
    In België wordt opnieuw onderzoek gedaan om kerncentrales langer open te houden en eventueel zelfs nieuw bij te bouwen, zo bleek uit berichtgeving omtrent federaal minister van energie Marie-Christine Marghem.

    In Europa worden hoe dan ook bitter weinig nieuwe centrales gebouwd. Onder meer de Denen zijn wel bezig met nieuwe technologie rond Thorium, maar dat staat nog niet ver. De UK is één van de weinige landen die op dit continent experimenteert met een concrete, nieuwe generatie reactoren. Het zijn de Chinezen die daarin de leiding hebben. De kerncentrale Hinkley Point, die de Chinezen gaan bouwen, moet vanaf 2025 in 7 procent van de Britse elektriciteitsbehoefte voorzien, iets waar Groot-Brittannië met relatief weinig reservecapaciteit om zit te springen.

    Het komt erop neer dat een groot deel – 15 procent op termijn – van de Britse elektriciteitsvoorziening met deze deal in Chinese handen komt. Bradley zou bovendien een etalagefunctie hebben, de Chinezen willen in heel Europa kerncentrales gaan bouwen. Ze zijn daar al mee bezig in Roemenië en Turkije. De deal die de Britten maakten, geeft de Chinezen voor 35 jaar gegarandeerde elektriciteitsprijzen. Britse consumentenorganisaties hebben uitgerekend dat zoiets op termijn kan leiden tot een verdubbeling van de elektriciteitsfactuur voor de modale Engelsman.

    Olie
    Na weken van olieprijs stijgingen lijkt de koers wat vlakker te worden, overigens wel met redelijke verschillen per dag. Analisten maakten een juiste voorspelling voor wat betreft de Amerikaanse olievoorraad voor vorige week, de voorraad bleek namelijk wederom afgenomen te zijn, zo bleek uit cijfers.

    Uit het wekelijkse rapport van oliedienstverlener Baker Hughes bleek vrijdag verder dat het aantal actieve boortorens in Amerika vorige week voor het eerst in vijf weken is gestegen, en wel met tien torens naar 752.

    Shell investeert in een nieuw productie- en opslagschip om naar olie en gas te boren in het Penguins-veld in het Britse deel van de Noordzee. Het is voor het eerst in bijna dertig jaar dat er een nieuwe, bemande installatie van Shell bijkomt in het noordelijke deel van de Noordzee. De hoge olieprijs maakt investeringen in olie en gas interessant.

    Ook investeert de oliegigant in Amerikaanse, Nederlandse en Afrikaanse zon. Shell neemt in de Verenigde Staten een belang van 43,83 procent in Silicon Ranch, een ontwikkelaar en beheerder van zonneparken. Met de deal is een bedrag tussen de 193 miljoen en 217 miljoen dollar gemoeid. Samen met het Franse energiebedrijf Engie en de Zweedse investeerder Swedfund steekt het bovendien 20 miljoen dollar in het Indiase bedrijf Husk Power Systems, dat ministroomnetwerken op zonnestroom en biomassa bouwt in India en Tanzania.

    Deze update is verzorgd door NIFE Energieadvies.

    guest
    0 Reacties
    Inline feedbacks
    Bekijk alle reacties