Tuin en Landschap nieuws Haarlem maait niet in bloeiperiode om insecten te sparen

Haarlem maait niet in bloeiperiode om insecten te sparen

0

De gemeente Haarlem heeft met Spaarnelanden afgesproken dat een deel van de gazons in de openbare ruimte tot 15 mei niet worden gemaaid. De maatregel om tijdens de bloeiperiode een deel van de gazons niet te maaien, moet bijdragen aan een rijker insectenleven.

De biodiversiteit en het insectenleven staan onder druk, daarom wil de gemeente Haarlem  in de stedelijke omgeving hier verbeteringen in aanbrengen. Wethouder Merijn Snoek (Openbare Ruimte): „Dit initiatief is een mooi voorbeeld van hoe we in Haarlem samenwerken aan biodiversiteit. Zo hebben we dankzij alerte inwoners kunnen voorkomen dat het gazon van de Parklaan, waar zandbijen zijn, wordt gemaaid.”

Doorgaande wegen

De maatregel om tijdens de bloeiperiode een deel van de gazons niet te maaien, kan bijdragen aan een rijker insectenleven. De locaties waar tijdelijk niet wordt gemaaid zijn vooral grote bermen langs doorgaande wegen.

Er is veel gras in de stad dat niet als gazon wordt onderhouden. Hier wordt slechts enkele keren per jaar gemaaid waardoor kruiden en bloemen de ruimte krijgen. De gemeente wil het gras en groen de komende jaren waar het kan steeds meer op ecologische wijze gaan beheren. Dit betekent hoger, natuurlijker gras met meer verschillende planten of kruiden.

Ralph Mens
Ralph Mens is sinds 2007 werkzaam bij Hortipoint en is hoofdredacteur van Tuin en Landschap.

Reageer op dit artikel

avatar