Handreiking Omgevingswet en Bomen gelanceerd

De Handreiking Omgevingswet en Bomen is deze week gelanceerd door het Norminstituut Bomen. Auteur Melanie Brunings ontving het eerste exemplaar. Het boekwerk biedt met name beleidsmedewerkers handvatten voor het uitvoeren van de Omgevingswet.

Handreiking Omgevingswet en Bomen
Auteur Melanie Brunings ontving het eerste exemplaar van de Handreiking Omgevingswet en Bomen. Foto Norminstituut Bomen

Gemeenteambtenaren kunnen zich met de handreiking voorbereiden op de nieuwe Omgevingswet. De invoering hiervan staat gepland voor 1 juli 2022. In veel gemeenten zal die gepaard gaan met het maken van nieuw beleid voor de lange termijn. Dit biedt dan ook een uitgelezen kans om bomen hierin een prominente plaats te geven.

Belangrijke rol voor bomen

De Omgevingswet vervangt 26 huidige wetten en nog veel meer regels die met ruimte, wonen, infrastructuur, milieu, natuur en water te maken hebben. Straks hoeft er nog maar één vergunning te worden aangevraagd bij het Omgevingsloket. Dat betekent dat verschillende disciplines binnen een gemeente veel meer moeten gaan samenwerken. Melanie Brunings van het Norminstitiuut Bomen: „En omdat bomen aan veel vakgebieden raken, zullen boombeleid en -beheer daarin een belangrijke rol gaan spelen.”

Onder de nieuwe wet gaat de totale structuur waarin de overheid de ruimte ordent op de schop. De bindende bestemmingsplannen verdwijnen en in plaats daarvan komen kaders en regels waaraan plannen moeten voldoen. Dat moet leiden tot meer flexibiliteit en ruimte voor initiatieven. Ook moeten bewoners nadrukkelijk een stem krijgen in de vorming van visie en plannen. De handreiking laat zien hoe je bomen in deze nieuwe structuur kunt beschermen en ook gebruiken om beleidsdoelen te bereiken.

Inhoud van de handreiking

De Handreiking omvat drie delen:

-Deel 1, Beleidskaders: met welke opgaven hebben we te maken en hoe zien de nieuwe kaders eruit? (Inter)nationale opgaven, de Omgevingswet, participatie, basisfuncties bomen, data en bomen, bomen als kapitaalgoederen en kwaliteitseisen voor bomen komen aan bod.

-Deel 2, Bomen in de Omgevingswet de feitelijke handreiking: een stappenplan om bomen in omgevingsvisie, -plan en ‑programma te verankeren.

-Deel 3, Beleid in praktijk: diverse voorbeelden waarmee beleid en praktijk elkaar kunnen versterken, maar ook praktische voorbeelden ten aanzien van participatie, interdisciplinair werken en het informeren van bestuurders.

Handreiking bestellen

Alle licentiehouders van Het Norminstituut Bomen krijgen één hardcopy-exemplaar. Ze vinden de handreiking ook online in de Kennisbank. Het boek is, ook door niet-licentiehouders, te bestellen op de contactpagina van het Norminstituut Bomen. De kosten zijn €75 voor licentiehouders en €95 voor niet-licentiehouders inclusief verzending en exclusief BTW.

Eerder artikel in Tuin en Landschap

In Tuin en Landschap 11 van dit jaar stond een artikel over de Handreiking Omgevingswet en Bomen. Heb je een digitaal abonnement? Klik dan hier om het meteen te lezen.

Geen abonnement? Bekijk hier de mogelijkheden of bel 071-5659644.


guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties