Tuin en Landschap Hardsteen vijverranden voor een mooie functionele afwerking

Hardsteen vijverranden voor een mooie functionele afwerking

0

PARTNER CONTENT – Vijverranden zorgen voor een mooie afwerking van een vijver of waterpartij. Er zijn diverse materialen die geschikt zijn voor de afwerking van een vijver. Een van de meest gebruikte materialen zijn natuursteen vijverranden.

Zoals de naam al aangeeft zijn het natuurlijke materialen die mooi aansluiten bij het groen in een tuin. Natuursteen vijverranden kunnen ook gebruikt worden als afwerking van een bloembak, border of tuinmuur. Het materiaal en de bewerking van een natuursteen vijverrand heeft een grote invloed op de uitstraling. In deze blog vertellen wij meer over de natuursteensoorten, eigenschappen en het toepassen van de vijverranden.

Welke soorten vijverranden zijn er en wat zijn de voor- en nadelen?
Vijverranden zijn er in diverse afmetingen, materialen en bewerkingen. Elk materiaal heeft specifieke eigenschappen. De meest verkochte materialen voor natuursteen vijverranden zijn hardsteen en basalt.

  • Hardsteen vijverranden
    Een hardsteen vijverrand wordt het meest toegepast vanwege de goede prijs-kwaliteit verhouding. Hardsteen heeft een tijdloze en natuurlijke uitstraling en eenvoudig te combineren met andere materialen en kleuren. Er zijn diverse hardsteensoorten zoals Vietnamese Hardsteen, Belgische Hardsteen en Chinese Hardsteen. Vijverranden worden voornamelijk aangeboden in Chinese Hardsteen vanwege de gunstige prijs-kwaliteit verhouding. Chinese Hardsteen wordt zowel binnen als buiten veel toegepast als materiaal voor vensterbanken, raamdorpels, paalmutsen, gevelbekleding en muurafdekkers. Chinese Hardsteen is een kalkhoudend materiaal wat buiten (onder invloed van regen) lichter wordt van kleur. Afhankelijk van de oorspronkelijke kleur en bewerking, wordt het materiaal een aantal tinten lichter. Hardsteen is daarnaast gevoelig voor krassen en zuurhoudende middelen. Ondanks de gevoeligheid, wordt hardsteen erg veel toegepast vanwege de karakteristieke uitstraling. Je kunt bij Totaaltegel terecht voor hardsteen vijverranden in vijf verschillende breedte maten. De vijverranden hebben een lengte van 100 cm en zijn rondom voorzien van een facetrand voor een mooie afwerking.
  • Basalt vijverranden
    Basalt is een harde natuursteensoort die verkrijgbaar is in diverse bewerkingen. De meest verkochte basalt vijverrand is de Basalt Olivian Black. Deze basaltsoort is verkrijgbaar in diverse bewerkingen: gezoet en gebrand & geborsteld. Basalt Olivian Black gezoet vijverranden hebben een antracieten kleur en een matte uitstraling. Door het zoeten is het materiaal glad en eenvoudig schoon te houden. Basalt Olivian Black gebrand & geborsteld vijverranden zijn iets lichter van kleur door de oppervlakte bewerking. Het materiaal is mat van kleur en heeft een ruw oppervlak. Het ruwe oppervlak zorgt ervoor dat er sneller vlekken ontstaan in het materiaal. Deze vlekken zullen er naar verloop van tijd vanzelf uittrekken, maar het zorgt wel voor een bepaalde uitstraling. Basalt is een stollingsgesteente met een hoge slijtvastheid en hardheid. Een groot voordeel van basalt is dat het buiten op kleur blijft, daarom worden basalt vijverranden vaker toegepast bij een moderne tuin inrichting. Basalt ligt qua prijs in een hoger segment dan Chinese Hardsteen.


Voor welke doeleinden kan ik een vijverrand gebruiken?
Een vijverrand wordt voornamelijk gebruikt voor de afwerking van een vijver. Dit kunnen verschillende soorten vijvers zijn zoals een siervijver, zwemvijver en Koivijver. Vijverranden geven een vijver een mooie uitstraling, maar zorgen er ook voor dat de vijverfolie wordt weggewerkt en niet wordt aangetast door de zon. Vijverranden vormen daarnaast een mooie afwerking voor bloembakken, borders en muren. Diverse materialen kunnen gecombineerd worden voor het creëren van een bloembak of border. Denk aan het gebruik van stapelblokken of een gestucte muur met daarop een vijverrand. De combinatie is afhankelijk van de stijl in de tuin. Er wordt vaak gekozen voor natuursteen vijverranden omdat het materiaal perfect aansluit bij de kleuren en materialen in een tuin.

Vijverranden of muurafdekkers toepassen?
Een vijverrand wordt nog wel eens verward met een muurafdekker. Beide materialen kunnen gebruikt worden voor de afwerking van een vijver, border, muur of bloembak. Het verschil zit in de afwerking van het product. Een muurafdekker is aan de onderzijde voorzien van watersleuven. Deze watersleuven moeten ervoor zorgen dat regenwater minder snel tegen de onderliggende muur aan loopt. Een vijverrand heeft geen watersleuven. Zowel een muurafdekker als een vijverrand steekt een stuk over de onderliggende muur heen. Dit voorkomt voor een deel dat het (regen)water tegen de muur loopt. De watersleuven in een muurafdekker zorgen ervoor dat (regen)water nog beter afgevoerd wordt. Toch wordt er vaak gekozen voor vijverranden vanwege het prijsverschil, vijverranden zijn namelijk een stuk goedkoper dan muurafdekkers. Op basis van de wensen en eisen kan gekozen worden voor een vijverrand of muurafdekker. Beide producten zijn verkrijgbaar in diverse materialen en maatvoeringen. Ook is het mogelijk om vijverranden en muurafdekkers op maat te laten maken.

Reageer op dit artikel

avatar