Hazelaars rond kerst volop in bloei

Door de zeer hoge temperaturen van de afgelopen weken bloeien de eerste hazelaars weken eerder dan normaal, schrijft De Natuurkalender. Uit de Groenmonitor van Wageningen UR blijkt dat het gras ook blijft groeien.

Op verschillende plaatsen in het land zijn de eerste hazelaars al volop in bloei gezien. Opvallend is dat bij sommige bloeiende struiken nog groen blad van afgelopen jaar aan de takken hangt. De katjes van veel andere hazelaars worden langzaam langer.

Piek
Met de verwachte maximum- en minimumtemperaturen boven de tien graden aan het einde van deze week zullen steeds meer hazelaars in bloei gaan komen. Vroeger lag de piek van de eerste bloei van de hazelaar rond 15 februari. Mogelijk valt de piek van eerste bloei dit jaar voor het eerst al voor de jaarwisseling.

Het jaar waarin de hazelaars tot nu toe het vroegst bloeiden was 2013 met een gemiddelde eerste bloeidatum van 6 januari. Het is overigens ook waarschijnlijk dat de eerste vroegbloeiende elzen de komende dagen in bloei gaan komen en pollen gaan verspreiden.

Speenkruid in bloei
Naast bloeiende hazelaar is aan veel meer planten te zien dat het zeer warm is. Op diverse plaatsen wordt het eerste bloeiend speenkruid gezien en staat fluitenkruid te bloeien en in tuinen hebben diverse rozen nog bloemen.

Wat er allemaal precies nog in bloei staat zal gaan blijken uit de Plantenjacht die FLORON voor de tweede maal organiseert van vrijdag 25 december tot zondag 3 januari. Plantenliefhebbers overal in Nederland gaan dan op zoek naar bloeiende planten.