Heerenveen vernieuwt afspraken over Le Roy-tuin

De gemeente Heerenveen en Stichting Tijd hebben hun afspraken over het beheer van de Le Roy-tuin vernieuwd. Aanleiding was de plotselinge kaalslag in maart dit jaar door de gemeente.

Gemeente Heerenveen en Stichting Tijd Le Roy
Wethouder Jaap van Veen van gemeente Heerenveen en voorzitter Tineke Hempenius van Stichting Tijd ondertekenen de vernieuwde intentieverklaring. (Foto: Peter Wouda)

Het ondertekenen van de nieuwe intentieverklaring gebeurde op 31 oktober. Dit is de geboortedag van kunstenaar Louis le Roy, de grondlegger van de tuin aan de Kennedylaan. Gemeente Heerenveen en Stichting Tijd hebben in de verklaring afgesproken dat zij voortaan samen overleggen of er onderhoud nodig is in de tuin met het oog op veiligheid.

In maart dit jaar ging het mis toen er in opdracht van de gemeente een forse kaalslag plaatsvond tot in de kern van de tuin. Terwijl voorheen alleen in de eerste anderhalve meter de overhangende takken werden gesnoeid, haalden de medewerkers van de groenvoorziening nu tot het midden van de tuin bomen en struiken weg.

Stichting Tijd die de tuin beheert, wilde in eerste instantie het bijltje erbij neergooien na deze extreme ingreep, maar is toch met de gemeente in gesprek gegaan. Met de vernieuwde intentieverklaring als resultaat.

Extra stuk grond
Daarnaast krijgt de Le Roy-tuin er een stuk bij. Dit ter compensatie van het verwijderen van de loopbrug over de Oranje Nassaulaan die de tuin verbindt met de woning van Le Roy in Oranjewoud. De brug moet weg omdat de gemeente de laan gaat herinrichten.

Ook heeft de gemeente toegezegd dat zij voor de Le Roy-tuin kijkt naar een passend bestemmingsplan en hoe ze dit in de Omgevingsvisie kan inpassen. De gemeente is de eigenaar van de grond.

Eindeloos samenwerken
De kilometerlange Le Roy-tuin aan de Kennedylaan is een zogenoemde ecokathedraal. Die term is bedacht door Louis le Roy. In een ecokathedraal werken mens, plant en dier eindeloos samen. Van duurzaam herbruikbaar materiaal worden met de hand bouwwerken gemaakt. De stenen worden los gestapeld zodat dieren en planten de tussenruimtes kunnen gebruiken om er zich te vestigen. Er wordt zonder plan gewerkt en een ecokathedraal is nooit af.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties