Helicon Apeldoorn en Velp gaan samen verder

  Vanaf schooljaar 2018-2019 gaan Helicon MBO Apeldoorn en Helicon MBO Velp samen verder als één groene mbo-school rondom de Veluwe. De plaats daarvoor wordt Landgoed Larenstein, de huidige locatie van Helicon MBO Velp. Het gezamenlijke opleidingsaanbod blijft onveranderd in de richtingen groene leefomgeving, milieu, voeding en dier.

  De afgelopen jaren heeft Helicon de toekomstmogelijkheden van beide scholen goed bekeken. De financiële situatie werd daarin steeds meer een punt van zorg. Aan de ene kant door algemene bezuinigingen die het hele groene onderwijs troffen. Aan de andere kant doordat beide scholen relatief veel kleine opleidingen hebben. De verhouding tussen het aantal leerlingen en de kosten voor medewerkers en gebouwen raakt daardoor uit balans.

  Naar de toekomst toe is dat niet houdbaar. Verschillende scenario’s zijn daarom opnieuw onderzocht, besproken met vertegenwoordigers van binnen en buiten Helicon en gedetailleerd doorgerekend. De conclusie: komend schooljaar samengaan als één groene mbo-school biedt de meeste en beste kansen voor de toekomst.

  Samen sterker

  „De beslissing om samen verder te gaan, komt vanuit de overtuiging dat we samen sterker staan. Samen hebben we onze leerlingen meer te bieden. Samen kunnen we ook in de toekomst toonaangevend blijven in ons vakgebied. Daarmee versterken we ons onderwijs en zijn we écht van betekenis voor onze leerlingen en omgeving. Groen onderwijs zetten we zo in ons werkgebied nog steviger op de kaart”, licht directeur Marieke Peppelman in een reactie toe.

  „Helicon MBO Apeldoorn en Helicon MBO Velp lijken erg op elkaar, van oudsher al. We werken samen, zitten in dezelfde regio en zijn beiden sterk in dezelfde richting met gemeenschappelijke opleidingen Bos- en natuurbeheer en Eco en wildlife. Helicon wil voorop blijven lopen in groen onderwijs én onderwijskwaliteit.”

  Gevolgen voor leerlingen

  Peppelman voegt daaraan toe dat samengaan ook een aantal ingrijpende gevolgen heeft: „In de eerste plaats voor onze leerlingen, maar ook voor medewerkers en voor de omgeving van onze scholen. Naast veel kansen, levert het ook aandachtspunten en vragen op. De komende weken gaan we eerst met alle leerlingen en medewerkers in gesprek over wat deze ontwikkeling voor hen persoonlijk betekent. Specifiek voor onze leerlingen op niveau 1 en 2 is het belangrijk dat zij hun opleiding dichtbij hun woonplaats kunnen volgen. Samen met de gemeente Apeldoorn en de praktijkscholen in de buurt gaan we bekijken hoe we hiervoor kunnen zorgen.”

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties