Tuin en Landschap Help het ecosysteem, koop nu een plant inclusief luizen

Help het ecosysteem, koop nu een plant inclusief luizen

1

De recente berichten over grootschalige insectensterfte hebben Sprinklr, een online verkoper van duurzame planten, geïnspireerd tot een bijzonder concept: planten met luizen. „Een feest voor lieveheersbeestjes, wilde bijen en andere insecten. Zo zet je met één plant een heel ecosysteem in je tuin,” aldus de leverancier.

Sprinklr verkoopt vanaf 13 juni Artemisia vulgaris (bijvoet), waar de artemisialuis op huist. „De bladeren van de Artemisa krullen ’s avonds een beetje om, waardoor de plant een ideale slaapplek is insecten,” zegt Liedewij Loorbach van Sprinklr. „Er zijn ook wilde bijen die in de stengel van de plant een gaatje boren om te vertoeven.” De luizen worden bovendien gegeten door lieveheersbeestjes, die daardoor ook op de plant afkomen. „De artemisialuis wil op geen enkele andere plant zitten, dus de rest van je tuin is veilig,” zegt Loorbach. Ook de rest van de insecten zijn ongevaarlijk voor mensen, groot of klein.

Jagers aantrekken
De plant trekt jagers aan die helpen om ook andere luizen te bestrijden. Behalve de lieveheersbeestjes, die niet zo kieskeurig zijn als het op de luissoort aankomt, trekt de Artemisia vulgaris ook sluipwespen aan. Deze wesp heeft geen angel om mee te steken, maar een grote legboor waarmee ze haar eitje ìn een luis legt. De larve eet de luis van binnenuit op, waardoor de luis sterft. De combinatie Artemisia en sluipwesp wordt ook ingezet in de landbouw om plagen te bestrijden.

Ecosysteem
„Het mooie is dat je met de Artemisiaplant en –luis een heel ecosysteem op gang brengt in je eigen tuintje,” zegt Loorbach. „We snappen dat mensen kunnen denken: ’ik ga toch zeker geen luizen kopen die sluipwespen aantrekken?’ Maar zowel de luizen als de sluipwespen doen je niks. Samen zorgen ze er juist voor dat jij geen gifspuit hoeft te pakken om je andere planten te beschermen tegen andere luizen.” Bovendien, vindt Sprinklr, moeten we allemaal weer een beetje leren houden van insecten. „Wetenschappers vrezen een toekomst met zeer weinig insecten. Beter helpen we de insecten een handje. En dat kan je nu dus doen in je eigen tuin, op je balkon of dakterras.”

Pakket
Sprinklr verkoopt de Artemisiaplant, die van oudsher in Nederland in het wild voorkomt, in een pakket met twee bloeiers die de nectar verzorgen voor de insecten. Artemisia bloeit in augustus, de andere bloeiers (Astilbe en Penstemon) in juli, augustus en september. De planten zijn biologisch gekweekt door Kwekerij Casper Verhoeven. Een pakket met drie grote planten kost 34,95, inclusief bezorging en gebruik van de Sprinklr coach-app die vertelt hoe je de planten moet verzorgen.

Reageer op dit artikel

1 Reactie op "Help het ecosysteem, koop nu een plant inclusief luizen"

avatar
nieuwste oudste meest gestemd
mariette
Gast

Super, dat heeft de natuur in elke tuin nodig. Klinkt vreemd inderdaad. Toch, die acceptatie is de broodnodige basis van gezondheid in onze leefomgeving. Ik praat, schrijf en deel daar graag over via tuinharmonie.nl De mens in harmonie met natuur en landschap maakt ons allemaal gezonder en gelukkiger.