Herman van Veen opent tuinenfestival Appeltern

De Tuinen van Appeltern is tien nieuwe tuinen rijker. Tuinen die geïnspireerd zijn op de persoon Herman van Veen. De kunstenaar kwam zaterdag 2 juni zelf het tuinenfestival openen.

Herman van Veen opent tuinenfestival
Omringd door de ontwerpers opent Herman van Veen ’zijn’ tuinenfestival. (Foto’s: Miranda Vrolijk)

Eerder dit jaar hebben de ontwerpers van de festivaltuinen een dag lang doorgebracht op het landgoed van Herman van Veen in Soest. Tijdens die dag konden ze de kunstenaar uitgebreid interviewen. Dit is terug te zien in hun ontwerpen, die laten enerzijds zijn veelzijdigheid als kunstenaar zien. Van Veen zingt niet alleen, hij schildert, schrijft, acteert, dicht en is violist.

Daarnaast zoomen sommige tuinen juist specifiek in op de persoonlijkheid van Van Veen, met name zijn talent om zich te verwonderen over alledaagse dingen, om in het gewone het bijzondere te zien. Ook zijn persoonlijke ervaringen die diepe indruk op hem hebben gemaakt – bijvoorbeeld de dood van zijn vader – vormden voor een aantal ontwerpers de inspiratie voor hun festivaltuin.

Herman van Veen in festivaltuin De Stoeteraar
Herman van Veen in festivaltuin De Stoeteraar

Tijdens de openingsdag gidsten de ontwerpers Herman van Veen zelf langs hun tuinen en gaven uitleg over de vorm en inhoud. Bij elke tuin nam Van Veen uitgebreid de tijd om met de ontwerpers te spreken. Tot en met november zijn de tuinen dit jaar nog te bekijken, evenals de tuinen van het festival ’Gevangen’ van vorig jaar. In Tuin en Landschap 12 volgt een artikel over de festivaltuinen, hierbij alvast een voorproefje:

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties