Vakblad voor de Bloemisterij Opinie Het Nieuwe Telen is soms peentjes zweten

  Het Nieuwe Telen is soms peentjes zweten

  0

  ‘Tjongejonge…’ Nadat hij zijn frees heeft uitgezet haalt hij een rode zakdoek tevoorschijn en dept z’n voorhoofd. ‘Ligt het nou aan mij, of is het hier echt zo warm?’ Ik verontschuldig me: ‘Vocht sparen Peet, da’s Het Nieuwe Telen.’

  Het is zo’n dag waarop de weermannen het bij het verkeerde eind hebben. Alleen in het noorden zou de zon zich laten zien, de rest van het land stond bewolking en later regen te wachten. Maar het valt mee. Hoge sluiers waar een zonnetje doorheen prikt. En dat voel je in de kas. Ondanks de diffuse coating, net een week geleden gespoten, loopt de temperatuur vrij snel op. Want de ramen mogen niet zo ver open, leert HNT. Dan verdwijnt het vocht naar buiten en minder vocht is minder groei. Als ik het allemaal goed begrepen heb tenminste. Mijn zoon zit op die cursus en ik hoor weleens wat.

  En laat hij nu net vandaag een dag op stap zijn voor FloraHolland. Interviews maken die we op een later moment weer zullen tegenkomen op de website van de veiling. Ik ben benieuwd. Maar nu wel even lastig, want het is intussen vies warm binnen. Mijn eigen vocht komt door alle poriën naar buiten. Toch waag ik me niet aan het veranderen van instellingen op de klimaatcomputer, want waar moet ik beginnen? Alles heeft met alles te maken bij HNT. Handmatig het lucht openzetten? En wat doet dat met de VPD? Ik bedoel maar.

  Bovendien, het luistert nogal nauw met diffuus krijt zeggen ze. Het zonlicht wordt binnen verspreid en als je aan de zonkant ongehinderd lichtinval hebt door een luchtraam, dan krijgen de planten die daarin staan een overmaat aan straling te verwerken. Toch maar peentjes zweten dan.

  Het brengt me op een idee. Kunnen ze in die HNT-cursus nog een module toevoegen? Een hoofdstuk werkklimaat? Want dat planten goed groeien is natuurlijk heel belangrijk, maar mogen wij ook nog een beetje werkplezier hebben? Houd daar eens wat meer rekening mee! Zo’n broeikas is voor onze grondbewerker ook niet uit te houden. Straks stopt hij er nog mee. En hij is pas 70.

  Reageer op dit artikel

  avatar