De Boomkwekerij Teelt Hightech maakt toekomstig spuiten nog preciezer

  Hightech maakt toekomstig spuiten nog preciezer

  0

  Fabrikanten van spuitmachines verwachten verregaande automatisering van spuittechnieken.

  Trekker Magazine heeft een uitgebreide internationale belronde gedaan langs grote fabrikanten van veldspuiten en aanverwante technieken. Daaruit zijn vijf belangrijke trends naar voren gekomen.

  1 Verdere beperking van drift

  Dit komt vooral onder druk van nieuwe wet- en regelgeving, want de overheid blijft bezig om het milieu-effect van gewasbescherming te minimaliseren. Vanaf 2019 is een drukregistratiesysteem verplicht.

  2 Verregaande automatisering

  De hoeveelheid elektronica en mate van automatisering neemt volgens de fabrikanten een verdere vlucht, in de vorm van bijvoorbeeld automatische boomhoogteregeling en individuele dopschakeling middels gps. Op lange termijn werkt een veldspuit helemaal zelf.

  3 Nauwkeurigheid

  In de toekomst zullen spuiten de vloeistof nog preciezer en op het juiste moment toedienen, tot op plantniveau. Dat is mogelijk met behulp van bijvoorbeeld pulserende dophouders die supersnel (10 tot 100 keer per seconde) kunnen in- en uitschakelen.

  4 Opmars sensoren

  De ontwikkeling van (gewas)sensoren gaat verder. In combinatie met apps zullen die steeds meer in de land- en tuinbouw worden gebruikt. Individuele onkruidherkenning met sensoren gaat ook door. Bestrijding met robots is een volgende stap.

  5 Spuitdrones

  Fabrikanten verwachten dat drones gewassen en percelen gaan scannen, om vervolgens te adviseren over vroegtijdig en nauwgezet spuiten. Toch is ook de verwachting dat drones zelf gaan spuiten: om te helpen bij het plaatsspecifiek bestrijden van brandhaarden.

  Dat drones eraan komen, was ook de conclusie na het symposium ’Drones in de kwekerij!’ dat vakblad De Boomkwekerij afgelopen oktober organiseerde.

  Beelden: Drone4Agro

   

   

  Arno Engels
  Arno Engels is sinds 2000 vakredacteur bij De Boomkwekerij. Hij is opgegroeid in de sector en heeft op verschillende boomkwekerijen in binnen- en buitenland gewerkt.

  Reageer op dit artikel

  avatar