Hittestress nog niet bij alle gemeenten goed op de radar

Hittestress zal steeds vaker voorkomen en zonder maatregelen tot grote gezondheidsproblemen leiden. Dat staat in een rapport van Klimaatverbond Nederland, TAUW en Samen Klimaatbestendig. Volgens het rapport is hitte het gevaarlijkste klimaatrisico in Nederland.

Uit een enquête onder 155 gemeenten blijkt dat ruim de helft van de respondenten (58%) vindt dat de aanpak van hitte goed geborgd is. Dit betreft echter vooral ruimtelijke klimaatadaptatie. Wat betreft twee andere belangrijke domeinen, ouderenzorg en binnenklimaat van woningen, gebeurt er nog betrekkelijk weinig.

Gebrek aan kennis

Bij 41% van de gemeenten is hitte minder structureel op de radar dan andere klimaatrisico’s, zoals wateroverlast. Ook is er een gebrek aan kennis over hoe hitte het best kan worden aangepakt.

In de buitenruimte houden gemeenten wel al rekening met een heter en droger klimaat. Zo geeft 89% van de respondenten aan dat de gemeente hiermee rekening houdt bij de (her)inrichting van de openbare ruimte of bij onderhoud van bestaand groen. Groendiensten kiezen bij aanplant voor soorten die bestand zijn tegen hitte en droogte, en voor soorten die voor voldoende schaduw zorgen.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties