Hoe krijgen we kinderen weer op straat?

Zijn computerschermen nu echt de hoofdoorzaak waarom kinderen veel minder buiten spelen? Ontwerper Eelco Koppelaar denkt van niet. Het schort volgens hem ook aan de ouders én de openbare ruimte.

Speelruimte-ontwerper Eelco Koppelaar. (Foto: Renee Krijgsman)

Eelco Koppelaar (39) heeft een eigen ontwerpbureau in Apeldoorn. Hij richt alle mogelijke plekken in waar kinderen spelen, van bso’s tot recreatieterreinen. Sinds eind vorig jaar zit hij in het bestuur van Branchevereniging Spelen & Bewegen. Hij heeft een missie: „Ik wil kinderen de speelervaring geven die ik vroeger zelf heb gehad.”

Massaal aan het uitgummen

En dat is nog best lastig volgens hem. Niet alleen zijn de ouders volgens hem veel te beschermend geworden, ook biedt de openbare ruimte nog maar weinig uitdaging voor kinderen. Slechts 15% van het buiten spelen door kinderen is gerelateerd aan speeltoestellen blijkt uit onderzoek van Jantje Beton. De andere 85% gebeurt in de openbare ruimte, „maar die 85% zijn we massaal aan het uitgummen.”

Wet biedt ruimte

In Tuin en Landschap nummer 3 staat een uitgebreid interview met Koppelaar. Daarin legt hij onder meer uit dat níet het Warenwetbesluit attractie- en speeltoestellen is dat hem beperkt om een voor kinderen uitdagend ontwerp te maken. „Integendeel, die wet biedt juist veel ruimte.” Dit artikel kun je hier ook digitaal lezen (met inlog).

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties