Hoe een simpel idee glastuinbouwgebied Alton uit het slop trok

    Tien jaar geleden, tijdens de crisis, waren de vooruitzichten voor glastuinbouwgebied Alton bij Heerhugowaard ronduit slecht: enkele telers gingen failliet, kassen lagen ten prooi aan verloedering en investeringen in nieuwbouw of innovatie waren ondenkbaar. In 2013 besloten tal van partijen de handen ineen te slaan om naar oplossingen te zoeken. Eén van de op het oog simpele ideeën die toen opkwamen, was de levering van restwarmte aan de tuinders door de nabijgelegen afvalverbrander HVC. Inmiddels is het eerste contract daarvoor getekend, een feit dat de opmaat lijkt te zijn voor een herleving van Alton.

    NH Paprika krijgt als eerste glastuinbouwbedrijf in het glastuinbouwgebied Alton bij Heerhugowaard een aansluiting op het warmtenet van HVC. Beide partijen hebben daarvoor op 14 februari een overeenkomst getekend. Volgende maand start de aanleg van het 8,5 km lange leidingtracé vanuit de huisvuilcentrale in Alkmaar naar Alton. Eind dit jaar moeten de twee locaties van de paprikakwekerij vervolgens de eerste warmte geleverd krijgen.

    Beeld: HVC Alkmaar

    Eigenaar Marcel Numan van NH Paprika is blij met de aansluiting op het warmtenet. „Het is voor mijn bedrijf belangrijk om gebruik te gaan maken van duurzame warmte en te kunnen telen tegen een redelijke kostprijs. Met de aansluiting op het warmtenet wordt dat gerealiseerd. Mijn bedrijf is hiermee klaar voor de toekomst.” HVC heeft berekend dat de restwarmte Numan jaarlijks een energiebesparing oplevert die gelijk staat aan het jaarlijkse gasverbruik van circa vierduizend woningen.

    Opmaat naar warmtelevering aan woningen
    Op basis van de overeenkomst met Numan wil het afval- en energiebedrijf het bestaande warmtenet vanuit Alkmaar doortrekken naar Alton. Behalve Numan kunnen daardoor ook andere glastuinders in Heerhugowaard een aansluiting op het warmtenet krijgen als zij dat willen. De aansluiting van Numan is tevens een opmaat naar warmtelevering aan woningen, kantoren, bedrijfspanden en andere voorzieningen. Eind vorig jaar heeft de gemeente Heerhugowaard al aangegeven de komende tien jaar minimaal 2.500 woningen op het nieuwe warmtenet te willen aansluiten.

    ’Dé grote doorbraak’
    NH Paprika (11 ha) is met een jaarlijks gasverbruik van 5 miljoen m3 de grootste gasgebruiker in Alton. De aansluiting op het warmtenet maakt het groenteteeltbedrijf volgens Numan in één klap tot waarschijnlijk de duurzaamste paprikakweker van Nederland. Bovendien geeft deze stap het hele Alton-gebied, volgens gebiedscoördinator Dave Vlaming van Ontwikkelingsbedrijf NHN, een enorme boost. „De toekomst van dit kassengebied zag er in 2008 tijdens de crisis nog slecht uit, maar Alton is nu op weg een voorbeeld voor verduurzaming en kringlooptuinbouw te worden. De aanleg van het warmtenet is dé grote doorbraak om het gebied toekomstbestendig te maken.”

    Verduurzaming trekt nieuwkomers
    Alleen al het perspectief op de komst van het warmtenet heeft er volgens Vlaming toe geleid dat enkele solitair gelegen glastuinbouwbedrijven uit het buitengebied zich in het concentratiegebied hebben gevestigd. Zo kwam Gootjes Allplant in 2016 naar Alton en vorig jaar mocht het gebied Verver Export verwelkomen. „Daarnaast zijn er nog vier bedrijven uit het buitengebied die graag naar Alton willen verplaatsen. Het bedrijf Amigo Plant heeft daarvoor in 2017 een kavel van 10 ha in Alton gekocht.”

    guest
    0 Reacties
    Inline feedbacks
    Bekijk alle reacties