Hoe lang zal de hoge gasprijs nog aanhouden?

    Veel mensen vragen zich af hoelang de huidige situatie zal aanhouden met betrekking tot de gestegen gasprijzen. Een antwoord hierop is nauwelijks te geven omdat het niet alleen markt gedreven is maar juist voor een groot gedeelte van politieke aard is. De laatste tijd staan er geregeld berichtjes in de media vanuit Rusland die door vele mensen als geruststellend gelezen worden. Er wordt in de berichten verklaard dat alle afspraken over de levering van gas gerespecteerd worden. Hiermee wordt algemeen aangenomen dat de levering van gas gegarandeerd is en dat de prijs wel weer kan dalen. Maar de berichten bedoelen te zeggen dat iedereen met een contract geen problemen hoeft te verwachten; deze gecontracteerde volumes worden geleverd. Maar hoe zit het dan met alle volumes die elk jaar worden geleverd zonder contract, het zogenoemde daggas? Wat sowieso wel te zeggen is, dat als het koud wordt de prijs zal doorstijgen.

    De gasbergingen zijn afgelopen week niet verder gevuld, sterker nog de vulling is gedaald naar 59%. De bergingen zijn gevuld met relatief goedkoop gas, in vergelijking met de huidige koers, en op dit moment wordt deze investering van de commerciële bergingen verzilverd.

    Elektra steeds meer uit balans
    De laatste dagen is er meer wind aanbod geweest dan de maanden hiervoor het geval is geweest, dit resulteerde in iets lagere prijzen van de daghandel hoewel deze nog altijd hoog te noemen is. Door het extra forse aanbod van windenergie is het net steeds vaker en in grotere mate uit balans. Om het net in balans te houden, wordt er door TenneT steeds meer gebruik gemaakt van gascentrales om bij te springen gedurende de dag. Gascentrales krijgen extra betaald om te produceren, ook zijn er grote centrales die gevraagd worden om 24 uur per dag elektra produceren en te leveren om op die manier nog een baseload over te houden. Omdat gascentrales niet rendabel zijn ten opzichte van kolencentrales, worden er hoge extra vergoedingen afgesproken waardoor de prijs van elektra weer verder omhoog gaat. Het is hierdoor vreemd dat de prijs van elektra omhoog gaat als we meer opwek hebben van nieuwe productiefaciliteiten.

    De overheid is zeer gebaat bij hoge prijzen van elektra en gas, ten eerste omdat er hierdoor meer aan btw binnenkomt. In de tweede plaats is het gunstig voor de uitkering van subsidie omdat dit bij de huidige tarieven voor gas en elektra er nauwelijks subsidie uitgekeerd hoeft te worden. Het voordeel loopt op tot in miljarden euro’s en hierdoor ontbreekt het tot op heden aan wilskracht om zaken aan te passen. Om gemor vanuit de bevolking te voorkomen, is snel besloten om burgers te compenseren zodat het hiervoor genoemde voordeel voorlopig behouden blijft.

    Olieprijs in een opgaande trend
    Uit cijfers blijkt dat de Amerikaanse olievoorraden niet elke week verder dalen maar dat ze in balans lijken te zijn met af en toe een daling welke opgevolgd wordt door een stijging. In de prijzen is het nog niet terug te zien, deze stijgen dagelijks en zitten in een opgaande trend. De OPEC+ denkt dat het verder opvoeren van de productie niet tot gevolg zal hebben dat de prijsstijgingen voorbij zijn. Ze proberen iedereen te laten geloven dat de speculanten de stijgingen veroorzaken. Ze produceren op het moment steeds een beetje meer olie waarmee ze voor een gedeelte in de extra vraag voorzien.

    Het aantal actieve olieproductie locaties is gestaag aan het stijgen nadat verleden jaar een enorme daling ontstond als gevolg van de toen zeer lage olieprijzen en zelfs min prijzen. De stijging is dermate laag dat het voorlopig nog niet op de markt te merken zal zijn.

    Deze update is verzorgd door NIFE Energieadvies.

    guest
    0 Reacties
    Inline feedbacks
    Bekijk alle reacties