Hof van Twente fermenteert bermmaaisel

Afgelopen vrijdag 2 december is in gemeente Hof van Twente een proef gestart met het duurzaam verwerken van bermmaaisel. Het bermmaaisel wordt gefermenteerd in een Bokashikuil.

Het fermenteren gebeurt door het bermmaaisel te vermengen met micro-organismen en steenmeel. Vervolgens wordt het luchtdicht afgedekt met landbouwplastic. Na 8-10 weken fermenteren is het bermmaaisel veranderd in een bodemverrijker die de bodem vruchtbaarder maakt en voedt.

Geen CO2 uitstoot

Deze manier van fermenteren heeft veel voordelen: met Bokashi vindt er geen CO2-uitstoot plaats, in tegenstelling tot bij composteren. Bovendien wordt het bermmaaisel niet tegen betaling afgevoerd naar een composteerbedrijf, maar wordt het naar een Bokashikuil gebracht in de directe omgeving. Dat scheelt kosten en kilometers.

Bokashi

Bokashi is het Japanse woord voor goed gefermenteerd organisch afval. Bokashi wordt steeds vaker gebruikt op de bodem in de agrarische sector, maar ook op gemeentegronden en voor huis-, tuin- en keukengebruik. Het fermenteren van bermmaaisel in een kuil is nieuw.

Gemeente Hof van Twente gaat de proef uitvoeren op twee boerenerven in de gemeente: in Diepenheim en in Markelo. Hierbij wordt de gemeente bijgestaan door Bij de Oorsprong, een bedrijf dat o.a. gespecialiseerd is in het maken van Bokashi.