Hollandse trosanjers: seventies revival

    Meer dan 35 jaar gelooft hij al in dat ene product. Met passie gevoel en inzicht wist hij zich met dit product te onderscheiden in kwaliteit, continuïteit en houdbaarheid. Nu is hij een van de laatste Nederlandse kwekers die nog echte ouderwetse trosanjers teelt: Ab van Kester uit Monster (65) denkt er over om te gaan stoppen, maar heeft (nog) geen opvolging. Bab Star bezocht zijn kwekerij.

    De trosanjer was een populair product in de jaren zeventig van de vorige eeuw. Het werd veel geteeld in Nederland en de mooiste kon je in het Westland kopen. In de jaren tachtig werden ze ook op grote schaal geteeld in Spanje, Israël en Zuid-Amerika. Ze werden goedkoper en goedkoper. De bloemist wilde ze niet meer vanwege de verkoop in de supermarkten. De prijs werd zo laag dat het zelfs geen zin had ze in Afrika te telen. Maar Ab bleef vasthouden aan zijn kwaliteit en overleefde de ups en downs van dit mooie product.

    Favoriete bloem

    De trosanjers van de afgelopen vijftien jaar vinden hun weg naar alle landen van de wereld, maar de meeste Nederlandse bloemisten houden de trosanjer buiten de deur. En dan is het zo bijzonder om te horen dat Ab van Kesteren vijf jaar geleden werd gevraagd om een aantal takken te leveren voor het Noviteiten Festival op de Keukenhof. Veertig verschillende typen bloemen werden daar voor het publiek uitgestald met de vraag: welke vindt u het mooist? De bezoekers konden dan een knopje indrukken op de foto van hun favoriete bloem. Hoe verbazend is het om te horen dat de meeste Nederlandse bloemisten nee zeggen tegen de trosanjer en de meeste bezoekers van de Keukenhof: Ja!

    Nou is het wel simpel om dit zo te zeggen want we hebben te maken met trends en de stijl van de boeketten waar bepaalde bloemen wel of niet in passen, maar ik vond het wel leuk om te benoemen omdat bloemisten niet altijd goed in beeld hebben wat de consument wel of niet leuk vindt. Daarom zou het mooi zijn als uw klanten zelf uit uw assortiment de bloemen kunnen kiezen die zij het leukst, mooist of meest bijzonder vinden. Daardoor kunt u exact zien welke populair zijn.

    Dus zorg dat u heeft wat vijf jaar geleden in de Keukenhof de noviteitenprijs van het jaar won (gekozen door uw klanten): trosanjer Spectro van Ab van Kester. Deze anjer heeft takken met vijf tot zeven knoppen die allemaal open komen, en een houdbaarheid van veertien dagen.

    Hoofdknop eruit

    Trosanjers telen is een vak. In oktober worden de stekken geplant en na ongeveer acht weken op lengte van zes paar blaadjes getopt. Hierdoor gaat het stronkje ongeveer twaalf takken vormen. Deze takken groeien uit tot de trosanjer. De hoofdknop wordt er uitgeplukt, zodat alle overige knopjes zich goed kunnen ontwikkelen. Na het snijden blijft de plant twee jaar lang goede takken geven.

    Trosanjers zijn er in oneindig veel kleuren en doen het prima op gewoon water. De takken afsnijden of knippen, onderste blad er af en niet te ruw behandelen, want in bepaalde delen van het jaar kunnen ze breken. Door ze behoedzaam te behandelen gaat het 100% goed. De houdbaarheid is twee weken of langer. De verhalen van suiker en 7Up kloppen, maar pas op dat het water er niet door vervuilt door bacteriën.

    Ab, bedankt! We hopen dat je een goede opvolger vindt zodat dit prachtige product van Hollandse bodem weer een generatie verder komt!

    Tekst: Bab Star, Bloemengroothandel Bab Star | Foto’s: Fotostudio GJ Vlekke en Bab Star

    Dit artikel verder lezen?

    Wachtwoord vergeten

    Uw voordelen

    • Profiteer van onze aanbiedingen en ervaar Tuin en Landschap
    • Tweewekelijks ons digitale magazine in je e-mail en/of
    • Ontvang elke twee weken het tijdschrift Tuin en Landschap
    guest
    0 Reacties
    Inline feedbacks
    Bekijk alle reacties