Alsemambrosia lijkt van zomerse weer te profiteren

  De hooikoortsplant alsemambrosia is al op diverse plekken in Nederland gesignaleerd. Terwijl in voorgaande jaren de eerste waarnemingen pas aan het eind van de zomer binnenkwamen. Het zomerse weer lijkt debet aan de opmars van de invasieve exoot.

  Alsemabrosia groeit sneller bij hogere temperaturen
  (Foto: Shutterstock)

  Alsemambrosia groeit het snelst bij temperaturen rond de 31 graden Celsius. Normaal gesproken wordt de plant in Nederland pas aan het einde van de zomer tot in de herfst waargenomen. Dit jaar zijn er tot en met 10 juli al zo’n twintig waarnemingen van Alsemambrosia doorgegeven.

  Hoge pollenproductie
  Alsemambrosia (Ambrosia artemisiifolia) is een uitheemse plant afkomstig uit Noord-Amerika. Bloeiende planten produceren grote hoeveelheden pollen die sterke hooikoortsklachten kunnen veroorzaken. De verspreiding van de plant in Nederland wordt op de voet gevolgd door onder andere FLORON, de Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit (NVWA), De Natuurkalender, Flora van Nederland, Pollennieuws.nl en het Leids Universitair Medisch Centrum.

  De opmars in Nederland van de plant lijkt de laatste jaren te zijn gestabiliseerd. Nu zijn er echter vroeger in het jaar meer waarnemingen doorgegeven. Bovenstaande organisaties willen weten of de plant daadwerkelijk profiteert van het warme weer en roepen daarom iedereen op om waarnemingen door te geven via de invoerapps of de websites van de organisaties.

  De plant herkennen
  Een herkenningskaart en een video helpen om de plant te herkennen en te onderscheiden van gelijkende planten zoals bijvoet en boerenwormkruid.

   

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties