‘Hooikoortsseizoen zorgt voor verwarring met coronavirus’

Door het aanhoudende zachte weer zal de komende dagen al pollen van es en berk in de lucht komen. Mensen die daar gevoelig voor zijn, kunnen hooikoortsklachten krijgen. Dit kan ongerustheid veroorzaken, doordat men denkt dat de klachten worden veroorzaakt door het coronavirus, COVID-19. Het is nog onduidelijk hoe zwaar het berkenpollenseizoen wordt.

Onderzoekers van Wageningen University , LUMC, Weeronline en Universiteit Twente waarschuwen dat de hooikoortsklachten kunnen worden verward met symptomen van het coronavirus. „Met de huidige COVID-19-crisis is het in de lucht komen van pollen extra vervelend. Een deel van de hooikoortsklachten lijkt op verkoudheidsklachten die ook voorkomen bij COVID-19-patiënten.”

De symptomen van een allergische reactie kunnen daarom ongerustheid veroorzaken bij hooikoortspatiënten, maar ook bij mensen in de omgeving van hooikoortspatiënten. „Hooikoortspatiënten dienen zich dat te realiseren. Het is voor hooikoortspatiënten daarom extra verstandig voorbereid te zijn op de start van het berken- of essenpollenseizoen en dus op tijd te starten met de hooikoortsmedicatie.”

Tips

Op Nature Today geven de onderzoekers tips om hooikoortsklachten te beperken, zoals gebruik van juiste medicatie, minder naar buiten gaan, en plekken waar veel bloeiende berken of essen staan vermijden.

Verloop van het daggemiddelde van berkenpollen over de periode 1995 tot en met 2004 (Bron: LUMC en Elkerliek Ziekenhuis)

Volgens de modellen van De Natuurkalender kan aankomende week al de eerste berkenpollen in de lucht komen. De berk is één van de plantensoorten waar de meeste hooikoortspatiënten gevoelig voor zijn. Naar schatting is 25% van de hooikoortspatiënten gevoelig voor boompollen.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties