Hortensia’s en violen te koop via drive-thru

    Vooral tijdens een crisis is creatief ondernemerschap welkom, maar vooral noodzakelijk. En daaraan ontbreekt het Tom en Marjanne van den Berg van potplantenkwekerij Van den Berg-Est in Est niet. Toen zij hun orders vanaf week 11 en 12 zagen kelderen naar een ongekend dieptepunt zijn ze hun webshop weer gaan opstarten en gekomen met een geheel nieuw idee: een drive-thru.

    Wanneer de route juist wordt gevolgd, worden rechts zes violenschalen voor €10 aangeboden en links voor hetzelfde bedrag vier kamerhortensia’s. Prijzen die onder de kostprijs liggen, maar dat is beter dan weggooien, redeneren Tom en Marjanne.

    En de actie wordt gewaardeerd. Het is een continue stoet aan wagens. De afgelopen zonnige dagen werken daar wel aan mee. Dagelijks denkt Tom dat hij op deze manier toch nog tussen de honderd en tweehonderd potplanten slijt per dag. Geen vetpot, maar daar is het hem niet om te doen. Marjanne vult aan: „Natuurlijk komen de mensen om heel voordelig aan mooie planten te komen. Maar ze komen ook om ons te ondersteunen. De reacties die we krijgen zijn hartverwarmend. We merken echt dat mensen met ons meeleven en soms alleen al om die reden even langsrijden om ons te verlossen van een deel van onze productie.”

    Gratis stap te ver

    Gratis is voor hem echter een stap te ver. Brutale personen bellen hem op of ze soms wel honderden hortensia’s kunnen komen halen, omdat hij er toch niks mee doet. Niet alleen brutaal noemt Tom deze mensen, maar ook arrogant. Voor oude mensen wordt een uitzondering gemaakt. Diverse verzorgingstehuizen zijn al voorzien van kleurige en fleurige planten. Netjes voor de deur afgezet, zodat personeel ze kunnen pakken zonder met de bezorgers in contact te komen.

    De klanten laden zelf in, betalen en vertrekken. Op de drive-thru is ook alles dusdanig ingericht dat minimaal 1,5 meter afstand wordt gehouden, zowel bij het zelf betalen van de planten in de melkbus als het afrekenen via pinnen.

    Nieuw leven webshop

    In 2018 en 2019 heeft Tom geëxperimenteerd met een webshop. De verkochte hortensia’s en kerststerren vielen hem tegen, ook al kreeg hij positieve reacties over de service en geleverde kwaliteit. Zijn doelstelling van minimaal tien bestellingen per dag heeft hij niet gehaald. Naast de drive-thru zijn zijn producten ook weer te koop via de webshop. En de belangstelling is groter dan ooit. Met ook zeer warme reacties. „Een oude vrouw die nog nooit iets via een webshop besteld heeft, belde ons voor de zekerheid of de hortensia’s goed bij haar drie dochters waren geleverd, maar ook vooral of het geld binnen was. Ze wilde ons een hart onder de riem steken.”

    Neemt drama niet weg

    Elke week zet Tom momenteel 30.000 kamerhortensia’s op met een teeltduur van 10 weken. In week 11 kon hij er 20.000 dumpen, in week 12 ruim 12.000. En hierin lijkt geen verandering te komen. Hij heeft er geen woorden voor, maar kan ook niet anders door de grote onzekerheid. „De teelt van hortensia’s is vergelijkbaar met die van chrysanten. Een continu proces dat niet is te onderbreken. Enerzijds omdat als toekomstige orders niet gecanceld worden, je wel moet leveren. En niet doorgaan met teeltverzorging betekent dat de planten verpieteren.” Dus het teeltproces kan niet worden gestagneerd. Oppotten gaat door, evenals twee keer wijder zetten gedurende de teeltperiode.

    Niet alle orders zijn gecanceld. Opmerkelijk vindt Tom gezien de totale lockdown in Frankrijk. Juist naar dat land wordt nog relatief veel geleverd. 

    Poolse uitzendkrachten pakken hortensia’s in voor een order naar Frankrijk.

    Deels werktijdverkorting

    Door de werkzaamheden heeft Tom zowel zijn vaste als uitzendkrachten aan het werk. Maar niet voor de uren volgens hun contracten. Voor zijn Nederlandse vaste krachten geen punt, omdat hij daarvoor werktijdverkorting heeft aangevraagd. Wat niet kan voor zijn Poolse uitzendkrachten. „Dat is raar, want ze werken en wonen in de regio net als al mijn andere werknemers”, zegt Tom.

    20 van de Polen werkzaam bij hem hebben besloten toch in Nederland te blijven. Enerzijds omdat Polen moeilijk bereikbaar is en anderzijds dat dan iedereen, soms gehele gezinnen, verplicht twee weken in quarantaine moeten. En dan niet bij familie of vrienden. 

    Wanneer stopt dit?

    Het ergste aan de huidige situatie rond de mondiale coronacrisis vindt Tom: wanneer stopt dit? Zonder noodfonds gaan een heleboel bedrijven het niet redden. Ook zijn hoop is er op gericht.

    guest
    0 Reacties
    Inline feedbacks
    Bekijk alle reacties